Científics prediuen l'arribada d'un megatsunami

Científics van advertir que l’activitat en el volcà Fogo, a Cabo Verde, podria derivar en un megatsunami en l’oceà Atlàntic

Geòlegs de la Universitat de Bristol han advertit de les devastadores conseqüències que podria tenir l’enfonsament del volcà Fogo, a Cabo Verde.

Un equip de geòlegs ha descobert que el col·lapse d’un volcà a Cabo Verde fa 73.000 anys va provocar ones gegantes de fins a 300 metres d’altura. Els experts adverteixen que en l’actualitat podria ocórrer una catàstrofe similar. Expliquen que el volcà va ser el culpable d’aquesta ona geganta i al novembre de l’any passat va tornar a activar-se, motiu que consideren preocupant perquè podria enfonsar-se i causar danys similars.

Encara que no són moltes les possibilitats que es produeixi un megatsunami que netegi la faç de la Terra, no és desgavellat pensar que en algun moment aquesta tragèdia es produirà. Tal com va ocórrer fa 73.000 anys, quan el col·lapse d’un volcà va generar ones d’uns 300 metres d’altura, ara, els científics adverteixen que alguna cosa similar no és impossible.

On resideix el risc?

Segons recull el diari britànic Express, la potència del tsunami va ser tan gran que va llançar pedres de la grandària de camionetes a una distància de 48 quilòmetres. Al novembre de 2014, el volcà Fogo va passar a estar actiu de nou i va sofrir l’erupció més gran registrada fins avui a l’illa. Un nou episodi podria ser devastador, segons els experts.

Científics prediuen l'arribada d'un megatsunamiEl volcà Fogo, situat en una de les illes de Cabo Verde, en l’oceà Atlàntic, va tornar a estar actiu l’any passat. L’erupció de novembre va ser, per als sismòlegs, la més gran registrada a l’illa. Un nou episodi podria ser devastador.

El fenomen que es va registrar en la prehistòria va ser recentment desxifrat pels científics, va publicar el portal Express. La potència del tsunami va ser tan gran que va llançar pedres de la grandària de camionetes que van arribar fins a muntanyes situades a més de 30 milles de distància. Per als especialistes de l’Escola de Ciències de la Terra de la Universitat de Bristol el perill d’un incident de semblant magnitud “encara existeix”.

L’investigador Ricardo Ramalho va expressar, en aquest sentit, que un esdeveniment similar, amb una potència que dupliqui a la del Big Bang, causaria una destrucció incalculable. Segons va dir, el volcà de l’illa de Fogo “s’eleva a 2.829 metres sobre el nivell del mar i entra en erupció aproximadament cada 20 anys“, per la qual cosa va demanar “estar atents”, ja que la seva erupció indica que el risc “no s’ha de subestimar”. “Existeix l’energia potencial per a un nou col·lapse, però el que no sabem és si alguna vegada va a succeir”, va assegurar.

Aquell megatsunami va ocórrer després d’una erupció sobtada i lliscament de terra que va sacsejar l’arxipèlag de Cabo Verde. Roques de fins a 770 tones van caure a l’oceà, provocant ones de 244 metres d’altura que van afectar l’illa de Santiago, al mateix país.

Per tenir una noció del que va significar aquest fenomen, el devastador tsunami de desembre del 2004 va tenir ones d’un màxim de 30 metres i va causar la mort d’unes 220.000 persones en les costes de l’oceà Índic.

Els megatsunamis solament ocorren cada 10.000 anys, segons el professor Bill McGuier, de la Universitat de Londres, qui, no obstant això va advertir que fets com el del volcà Fogo i el seu potencial devastador els converteix en un seriós perill. En aquest sentit, el físic nord-americà Michio Kaku va advertir que un desastre de “proporcions titàniques” pot “copejar la Terra”, per la qual cosa la gran pregunta a desvelar és “quan ho farà”.