Científics troban una megaestructura alienígena en un estel KIC 8462852

Els extraterrestres han de ser l’última hipòtesi, però això sembla una cosa que pots esperar de una civilització extraterrestre

El descobriment d’un estrany patró de llum que envolta un estel llunyà, anomenada KIC 8462852 té als científics pensant: És clar, per què no? Argumentant que la possibilitat de tecnologia alienígena avançada no pot ser ignorada.

Segons  va comentar Jason Wright, un astrònom de la Universitat Estatal de Pennsilvània als EUA:

[quote]Els extraterrestres han de ser sempre l’última hipòtesi que es té en compte, però això sembla una cosa que pots esperar que una civilització extraterrestre construeixi[/quote]

En primer lloc, però, una mica de l’estrella en qüestió: KIC 8462852. Situat a uns 1.500 anys llum de distància entre les constel·lacions de Cygnus i lira de la nostra galàxia, la Via Làctia, KIC 8462852 és més brillant, més calenta i més massiva que el Sol

Primer va ser descoberta pel telescopi espacial Kepler de la NASA el 2009, i els científics han estat rastrejant la llum que emet des de llavors, juntament amb la llum d’altres 150,000 estrelles recentment descobertes. Ho fan perquè és la millor manera de localitzar planetes distants.

En els estels es poden observar lleugeres caigudes periòdiques en la brillantor, senyal que podria tenir un o més objectes de grans dimensions que orbiten al voltant d’ella d’una manera regular.

Aquestes caigudes de brillantor solen ser molt lleugeres, amb menys de l’1 per cent cada pocs dies, setmanes o mesos, depenent de la mida de l’òrbita del planeta, diu l’astrònom Phil Plait.

El que fa KIC 8462852 un estel tan estranya per estudiar és que no només hi ha més caigudes de brillantor del que s’esperava, aquestes caigudes són molt irregulars. No són periòdiques en òrbita, només un munt d’estranyes formes, que bloquegen la llum sense un patró discernible a elles.

I aquests efectes d’atenuació són significatius. Els científics informen que en un moment donat, la quantitat de llum de les estrelles es va reduir en un 15 per cent, i després en un altre, el 22 per cent. I això ens diu molt, comenta Phil Plait:

[quote]Immediatament, sabem que no estem tractant amb un planeta aquí. Fins i tot un planeta de la grandària de Júpiter bloquería més o menys l’1 per cent d’aquest tipus de llum de l’estrella, i en grandària és dels planetes més grans. No pot ser degut a un estel, o ens adonaríem. I la manca d’un senyal de repetició periòdica desmenteix les dues coses, així que Ho està bloquejant a l’estrella és gran, fins a la meitat de l’amplada de la mateixa estrella![/quote]

L’explicació més òbvia per a centenars d’esdeveniments de regulació irregulars és que KIC 8462852 té una massa d’escombraries espacials – tot tipus de roques i pols de diferents formes i mides – donant voltes en formació tancada, diu Ross Andersen. L’únic problema és que això només passa quan una estrella és jove, i l’evidència apunta a KIC 8462852 és un estel adulta. “Si fos jove, que estaria envoltada per la pols que emeten llum infraroja addicional”, diu Andersen. “No sembla haver-hi un excés de llum infraroja voltant d’aquest estel.”

Llavors, què està passant aquí? Hi ha una sèrie de possibilitats raonables per a considerar, i si, els extraterrestres són en realitat una d’elles. En primer lloc, els científics ja han descartat la possibilitat que la informació que estan treballant és defectuosa. “Pensem que podria ser dades dolentes o moviment a la nau espacial, però checamos tot”, diu Boyajian.

La millor explicació que tenim és que en un moment donat, una altra estrella ha passat pel sistema de KIC 8462852 i va alterar la gravetat i va causar un gran embolic dels estels apropant-se a ella. I si hi ha una estrella suficient prop de KIC 8462852 per considerar aquesta possibilitat.

Segons diu Andersen:

[quote]Però això seria una extraordinària coincidència, si això va passar fa tan poc temps, només uns pocs milers d’anys abans que els humans van desenvolupar la tecnologia d’un telescopi en l’espai. Això és un període de temps curt còsmicament parlant[/quote]

I després hi ha la qüestió del 22 per cent d’atenuació. Podria una massa d’estels realment bloquejar aquesta quantitat de llum? Quan l’astrònom Jason Wright de Penn State va aconseguir un cop d’ull a les dades, va dir que hem de tenir en compte que potser hem agafat una civilització extraterrestre avançada en el procés de construcció d’alguna cosa massiu prop KIC 8462852.

Punts per l’Esfera de Dyson de diverses històries de ciència-ficció: una esfera gegantina feta de panells solars que envolta completament una estrella.

Es diu que científics de SETI (Cerca d’Intel·ligència Extraterrestre) estan considerant dedicar el seu temps a la mateixa, i esperen que més equips d’investigació s’involucrin també.

Font:

http://arxiv.org/pdf/1509.03622v1.pdf
http://www.theatlantic.com/science/archive/2015/10/the-most-interesting-star-in-our-galaxy/410023/