Puigdemont Sáenz de snatamaria
Les entitats sobiranistes, avui al Palau de la Generalitat | Diari Català (foto: EP)

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha dit que per a l’Executiu català és “imprescindible” fixar data i pregunta en els propers dies, però abans vol escoltar tots els actors i agents per fer-ho amb el màxim consens i transversalitat.

Des de la CUP, Anna Gabriel ha desitjat que “no se succeeixin massa cimeres com la d’avui, sinó que en la propera ja ha d’haver-hi data i pregunta”, i ha deplorat que el Govern central els acusi de radicals per, segons ella, justificar una resposta repressiva en cas de referèndum unilateral.

La CUP ha lamentat que els ‘comuns’ no hagin estat a la trobada, la qual cosa ha atribuït “a la mala convocatòria i a la precipitació”, i els ha cridat a participar en futures reunions si la seva intenció és defensar la democràcia i els drets dels ciutadans.

Resposta del govern espanyol

Sáenz de Santamaría ha dit que Puigdemont està “instrumentalitzant un procés del qual no saben com sortir-se’n, amb un ull posat a les enquestes”. Segons ha destacat, “el més important per a tots és com arriben a unes futures eleccions”.

A més, la vicepresidenta ha asssegurat que no hi haurà referèndum ja que la unitat d’Espanya és “innegociable” i que Puigdemont que està alimentant “un victimisme que no cola”.

Absència dels Comuns

La portaveu del Govern ha lamentat que Catalunya en Comú -els ‘comuns’-, el partit de Xavier Domènech i Ada Colau, hagi rebutjat assistir a la cita, i ha assegurat que no existeixen arguments per justificar aquesta absència: “S’han autoexclos”.

Munté considera que Catalunya en Comú ha donat “excuses” per no assistir, i lamenta que Domènech sigui partidari que Puigdemont vagi al Congrés i, alhora, no hagi volgut anar a la Generalitat aquest dilluns a escoltar el president català.

Els ‘comuns’ han argumentat que no acudeixen perquè el marc per debatre què fer ara amb la consulta no és una trobada en la Generalitat, sinó una sessió del Pacte Nacional pel Referèndum, la plataforma que aglutina a tots els partits i entitats favorables a un referèndum acordat.