La conversa entre el president de la Generalitat i la periodista Ana Pastor va deixar algunes claus i titulars sobre la política catalana del futur pròxim

Aquest diumenge el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va ser entrevistat en directe a La Sexta per la periodista Ana Pastor. De tot el que va comentar el president durant l’hora que va durar l’entrevista, destaquen cinc temes que tornen a obrir debat en el sobiranisme català -com són la idea d’un referèndum pactat o el rebuig a una DUI- i d’altres més relacionats amb l’economia i els pressupostos que encara s’han d’aprovar al Parlament.

1 – Referèndum sí. Reforma constitucional també

A la reunió que Carles Puigdemont mantindrà a Madrid aquest dimecres amb Mariano Rajoy, el president català demanarà que se celebri una consulta pactada a Catalunya envers la independència. “No contemplo que això es resolgui sense acord”, va reconèixer Puigdemont, que va deixar clar que la raó de ser de l’actual Executiu és, precisament, trobar aquesta solució pactada.

Quan se li va proposar, però, no va descartar la reforma constitucional que, sigui quina sigui la composició del govern a Espanya, han proposat PSOE, Podemos i Ciutadans. “Una reforma constitucional és compatible amb el que volem fer nosaltres”, va afirmar Puigdemont, que fins i tot va obrir la porta a una consulta com l’escocesa, és a dir: un sí avalaria la independència mentre que un no avalaria una reforma constitucional.

2 – No a la DUI durant aquest mandat

“Hi haurà declaració d’independència?”, va preguntar Ana Pastor en un moment de l’entrevista amb Carles Puigdemont. El president es va mostrar aquí molt concret, assegurant que “no hi haurà declaració unilateral d’independència” (DUI). Per Puigdemont, la clau per poder fer aquesta DUI és “arribar al 50% dels vots”, fet que no es va aconseguir el 27S. Fins i tot la CUP va descartar la DUI la mateixa nit del 27S al “no haver-se guanyat” el plebiscit.

3 – No més retallades a Catalunya

Puigdemont, igual que el vicepresident econòmic, Oriol Junqueras, manifesta de forma clara la seva intenció de no fer més retallades a Catalunya, malgrat les demandes per part de l’Estat. “Montoro sap que no ens pot demanar més”, va afirmar el president, denunciant que “això ja no és cosa només dels independentistes”, en referència a que són més comunitats -incloent alguna governada pel PP, va insinuar- les que manifesten el seu descontent amb els límits de dèficit que el ministre d’Hisenda ha marcat.

4 – Distàncies amb la “Convergència tradicional”

Durant l’entrevista, no podia faltar la pregunta sobre corrupció i el ‘cas Pujol’. Carles Puigdemont va marcar en tot moment distàncies amb la que va anomenar la “Convergència tradicional”, fins i tot en aspectes com el recolzament que CiU va donar al PP per aprovar l’amnistia fiscal que sembla haver servit a molts espanyols implicats en els ‘Papers de Panamà’ per regularitzar la seva situació.

Així, l’actual president de la Generalitat va reconèixer no haver “estat molt còmode amb moltes coses que ha fet [Convergència]”, però defensa el treball polític del seu partit, fins i tot la gestió de Jordi Pujol, pel qual va demanar que se separés la seva “situació personal” -expressió que va utilitzar per referir-se a les acusacions de frau fiscal- de la gestió pública que havia fet com a president.

5 – President efímer

Quan la periodista va preguntar Puigdemont si es presentaria a unes noves eleccions, el president no va aclarir quin seria el seu futur, tot i que va admetre que si passats els 18 mesos que, teòricament, ha de durar aquesta legislatura la seva tasca “preconstituent” està finalitzada, no l’importaria “cedir les claus a una altra persona”.

Puigdemont no va aclarir que es podia considerar com tasca completada. Tampoc es va mullar a l’hora de respondre si creu que l’expresident Artur Mas es tornaria a presentar, tot i que el va definir com “un actiu molt important del país”.