Cinquena operació en vint dies a Espanya contra Estat Islàmic

0
Estat Islàmic detingut
Un dels detinguts per la Policia Nacional relacionat amb Estat Islàmic | Foto: Europa Press

En el darrer mes la policia ha detingut fins a 15 persones vinculades amb l’Estat Islàmic a una desena de ciutats espanyoles, entre elles Barcelona

L’operació d’aquest dimecres que ha aconseguit neutralitzar dues cèl·lules yihadistes compostes per quatre persones és la cinquena que porta a terme la Policia, concretament la Comissaria General d’Informació, en els últims vint dies, deixant un balanç de quinze detinguts a Madrid, Valladolid, Múrcia, Barcelona, Melilla, Gijón, Sant Sebastià, Ceuta i Altea. També s’han practicat arrestos a Bèlgica, Alemanya i Marroc de ciutadans en la seva majoria originaris d’aquest últim país.

Des de 2015, any que es va elevar a 4 el Nivell d’Alerta Antiterrorista -de 5 possible-, les forces i cossos de seguretat de l’Estat han detingut a més de 150 yihadistes. Del total de detencions, 120 s’han produït a Espanya i una trentena en altres països amb els quals col·labora la policia espanyola, segons les dades del Ministeri de l’Interior.

Prova d’aquesta col·laboració “magnífica” és l’operació d’aquest 12 d’octubre. La Comissaria General d’Informació i el servei DGST del Regne del Marroc, en col·laboració amb el Centre Nacional d’Intel·ligència, han detingut aquest dimecres a quatre individus de nacionalitat marroquina, dos a Espanya (Ceuta i Altea-Alacant) i els altres dos al Marroc (Tetuan i Castillejos).

Operaven a manera de “potent aparell” d’adoctrinament, radicalització i enviament de nous yihadistes a les files de l’esmentada organització terrorista i rebien instruccions directes, suport logístic i material propagandístic d’una katiba plenament integrada en Daesh i radicada a la zona de conflicte siri-iraquiana.

Un dia abans, agents de les Brigades Provincials d’Informació d’Oviedo i Sant Sebastià, coordinades per la Comissaria General d’Informació de la Policia Nacional, van procedir a la detenció de dos individus integrats a l’entramat de propaganda i captació del grup terrorista Daesh.  “Peces clau de l’entramat propagandístic”, un dels arrestats era d’origen marroquí, nacionalitzat espanyol i amb domicili a la localitat asturiana de Gijón. L’altre era de nacionalitat marroquina i resident legal a Sant Sebastià, segons ha informat el ministeri de l’Interior.

 

“Policia patriòtica”

La primera de les cinc operacions policials contra individus vinculats al Daesh es va desenvolupar a Madrid el 22 de setembre. La Brigada Provincial d’Informació va detenir a dos individus de 27 i 18 anys, tots dos de nacionalitat espanyola. El primer d’ells havia amenaçat a companys en un centre d’ensenyament. Com en altres casos, se’ls acusa de diversos delictes d’enaltiment del terrorisme, amenaces i autoadoctrinament amb fins terroristes.

El 26 de setembre es van detenir a dues persones més de nacionalitat marroquina a Valladolid i Múrcia, el primer pel seu viatge frustrat a zona de conflicte i el seu retorn a Espanya, on havia jurat lleialtat a l’Estat Islàmic, participant en les activitats d’adoctrinament i captació de l’organització terrorista, per al que comptava amb la col·laboració del segon arrestat.

Dos dies després, el 28 de setembre, el ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, va exalçar el “patriotisme” de la Policia Nacional després de participar en una operació internacional en la qual es va detenir a quatre espanyols i un marroquí que conformaven un cèl·lula encarregada d’estendre el “terror informatiu” a través de la pàgina web ‘Islam en espanyol’. Els arrestos es van practicar a Barcelona, Melilla, Bèlgica i Alemanya.