Podemos es despenja de PP, PSOE i Ciutadans en escons i intenció de vot

 

L’enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) publicada aquest dijous confirma la tendència marcada pels baròmetres electorals de les darreres setmanes. Segons aquesta macro enquesta, el Partit Popular revalidaria victòria el proper 20 de desembre, tot i que sense majoria absoluta, quedant-se amb un 28,6% dels vots, el que es tradueix en entre 120 i 128 escons. Darrera el PP quedaria el PSOE, amb entre 77 i 89 escons (20,8% de vots), mentre que Ciutadans queda tercer –per poc marge de vots, amb un 19%- amb entre 66 i 69 diputats.

Per la seva banda, Podemos és el partit que menys afavorit surt del CIS d’aquest desembre. El partit de Pablo Iglesias obtindria entre 23 i 25 escons i un 9,1% dels vots. Això sí, sumant els escons obtinguts per les seves coalicions a Catalunya, Comunitat Valencia i Galicia arribaria a obtenir entre 55 i 59 escons. Malgrat tot, és una xifra que el deixa despenjat de la lluita per formar govern. Fins i tot, i el que perjudica més les aspiracions de Podemos, el deixa despenjat també com a partit clau per a la investidura i formació de govern.

Aquest paper, el de ser la clau de govern a Espanya, sembla quedarà destinat només a Ciutadans. El partit d’Albert Rivera serà qui decidirà a qui s’investeix president i quin govern pot sorgir després de les eleccions del 20 de desembre, tot atenent a les enquestes sorgides en les darreres setmanes i la tendència que marca també el CIS que s’ha publicat aquest dijous. Malgrat les intencions de Ciutadans de fer president Albert Rivera, sembla que aquesta possibilitat s’esvaeix en cas de negociar amb el PP –per l’amplia diferència que les enquestes atorguen entre els populars i Cs- però no tant en el cas d’un pacte amb el PSOE. “D’ells depèn la investidura”, afirmen des del PP en referència a Albert Rivera i els seus.

Unió i UPyD es queden fora

Una altra conclusió que deixa el CIS publicat aquest dijous és la mínima victòria de la Democràcia i Llibertat, coalició emprada per Convergència, per sobre ERC (9 escons i 7, respectivament). També destaca d’aquesta previsió feta pel CIS que ni Unió, el partit de Duran i Lleida, ni Unión Progreso y Democracia (UPyD) aconseguirien presència al Congrés dels Diputats, el que podria suposar un cop molt dur per ambdues formacions.

Entre els líders polítics, el més valorat és Albert Rivera amb un 4,96. És a dir: ni tan sols el líder més valorat aconsegueix un aprovat. Alberto Garzón, líder d’Unitat Popular (el nom amb el que es presenta Izquierda Unida aquest 20D), és el segon líder millor valorat.

Compartir
Article anteriorEl Cádiz denuncia el Real Madrid
Article següentHaierPad amb Windows 10 i Haier Chromebooks
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]