Villegas Ciutadans
José M. Villegas, de Ciutadans | Foto: Europa Press

Malgrat es mostren pessimistes respecte la reunió entre Sánchez i Iglesias, des de Ciutadans recorden que no s’abstindran davant un pacte PSOE-P’s

 

El vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha advertit que, si el PSOE comença a negociar amb Podem i sense C’s, el seu partit donarà per trencat l’acord d’investidura que van signar amb els socialistes el 24 de febrer.

En una entrevista a Europa Press, Villegas ha dit que Ciutadans espera poc d’aquesta cita que intenten tancar Pedro Sánchez i Pablo Iglesias perquè els trobades entre líders polítics “només serveixen per constatar distanciaments”. “En aquest moment seria més efectiu que hi hagués reunions d’equips de treball que parlessin sobre propostes, i no reunions de líders que parlin sobre cadires, vicepresidències i ministeris”, ha indicat.

En el partit taronja creuen que “hi ha un risc”, com a mínim “aritmètic”, que el PSOE deixi de banda el pacte que va subscriure abans de la investidura fallida de Pedro Sánchez com a president del Govern espanyol i acabi buscant un acord amb Podem, Izquierda Unida i Compromís, que precisaria de l’abstenció de partits independentistes en la votació d’investidura.

Villegas ha afirmat que el pacte PSOE-C’s “és una certa garantia que això, almenys fins ara, no hagi passat”, però “conforme es vagin acostant les dates límits per a la formació d’un govern sense que el PP s’hagi sumat” a un diàleg amb aquests dos partits, “pot augmentar el risc que el PSOE decideixi canviar la seva estratègia”.

Ciutadans vol estar present

Ja que socialistes i ‘ciutadans’ tenen el “compromís” que les dues parts acudiran a qualsevol reunió amb un tercer en què es pugui negociar l’acord per ampliar-lo o millorar-lo, el secretari general de la formació taronja ha assenyalat que si el PSOE no respecta aquest compromís, tot i que sigui només una qüestió de mètode, per a ells suposaria “una ruptura de l’acord”.

Respecte a la trobada que van mantenir Sánchez i el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, el passat 14 de març, Villegas ha dit que pel que saben en el partit d’Albert Rivera, “tot el que va plantejar” el dirigent socialista “va estar dins dels límits de l’acord signat amb C’s”, que garanteix la unitat d’Espanya i rebutja qualsevol referèndum d’autodeterminació.

“Creiem que en aquesta conversa no hi va haver cap acord en aquest sentit i que aquesta audàcia que li estan demanant el senyor Sánchez no l’ha ofert”, ha afirmat. Després d’aquesta reunió, el president català va oferir flexibilitat en el cas que l’Estat accepti impulsar una consulta sobre la independència i ha afegit que si Sánchez “vol ser audaç”, l’ajudarà.

Tot i que Ciutadans insisteix en un pacte ‘a tres’ al qual s’incorpori el PP tenint com a base el document signat el 24 de febrer, tampoc no es tanca a l’opció preferida per Sánchez, que el PSOE i C’s busquin un consens amb Podem.

No a Podemos

Villegas considera que, en aquesta situació, l’abstenció de Podem davant d’un pacte entre els altres dos partits “es pot donar”. Tot i això, rebutja rotundament l’altra possibilitat, i qualifica d'”impossible” que C’s s’abstingués perquè sortís endavant un pacte o un Govern central del PSOE i la formació liderada per Pablo Iglesias.

Un Govern espanyol en el qual el senyor Iglesias sigui vicepresident, el senyor (Juan Carlos) Monedero sigui el ministre d’Economia i (Arnaldo) Otegi sigui el ministre de l’Interior està fora de qualsevol possibilitat que tingui el suport de Ciutadans”, ha subratllat.