Ciutadans promet abaixar el tipus màxim de l’IRPF al 44%

0
Albert Rivera Ciutadans
Albert Rivera en una imatge d'arxiu | Foto: Europa Press.

Rivera rebutja que es privatitzi Adif perquè les infraestructures han de ser públiques però sí advoca per obrir el mercat ferroviari

El president de Ciutadans, Albert Rivera, s’ha compromès que si finalment governa, baixarà “els principals impostos” durant la segona part de la pròxima legislatura, sobretot l‘IRPF per al qual proposa un tipus màxim del 44% – el tipus màxim en el tram estatal està ara al 45% -, respecte del 56% que actualment s’aplica en comunitats com Catalunya o Andalusia.

En un esmorzar informatiu organitzat per El Economista, Rivera ha justificat la seva mesura i ha al·legat que una persona que cobra 40.000 euros bruts a l’any i paga l’IRPF, una hipoteca i les despeses dels seus fills “no és rica”.

En aquest context, ha assenyalat que la classe mitjana serà la principal beneficiada de la política econòmica i fiscal de C’s, perquè “si no tira del carro” i se li posen “més motxilles i pedres a l’esquena”, llavors “aquest país no s’aixeca”.

 

Ajustar el dèficit

Això sí, ha insistit que primer caldrà complir l’objectiu de dèficit, cosa que creu factible ja durant la primera meitat de la legislatura fent un ajustament de 2.500 milions d’euros el primer any i de 6.000 milions el segon.

Per poder abaixar els impostos i al mateix temps quadrar els comptes públics, Ciutadans intentaria obtenir ingressos de la reforma de l’Administració Pública i la supressió de duplicitats – per exemple, eliminar les diputacions provincials – i reforçar la lluita contra el frau fiscal.

El líder de C’s no ha volgut donar molts detalls sobre les propostes del seu partit en matèria fiscal i ha indicat que les detallaran aquest dimarts, quan presentin el seu programa electoral actualitzat i amb una memòria econòmica. Tot i això, sobre l’Impost de Societats ha avançat que volen mantenir el tipus actual (que està al 25% nominal) però eliminant les exempcions.

 

Menys diners per al complement salarial

Respecte al complement salarial, una de les propostes estrella de Ciutadans en les passades eleccions generals, ha indicat que volen mantenir-lo per a les rendes més baixes però que, a causa de la situació dels comptes públics, hauran de destinar al seu finançament una quantitat inferior als 7.800 milions que van preveure llavors.

D’altra banda, Rivera ha defensat que els bancs espanyols tanquin les sucursals i anul·lin els seus convenis en paradisos fiscals i que l’Administració Pública “tingui en compte” quines entitats han comès frau fiscal per aquesta via. Alhora, creu que les empreses condemnades per corrupció no haurien de rebre contractes públics.

“Farem que les empreses competeixin en igualtat de condicions, i per això cal acabar amb el frau i perseguir la corrupció”, ha subratllat.

 

Recuperar el poder salarial

D’altra banda, Rivera ha negat que el problema de competitivitat d’Espanya vingui d’un nivell salarial excessivament alt, ja que el sou mitjà està per sota del que caldria en funció del PIB.

Així, ha reivindicat incrementar el “valor afegit” dels productes nacionals, millorar la formació dels treballadors i elevar la productivitat per aconseguir apujar els sous sense l'”efecte bumerang” que comportaria augmentar el Salari Mínim Interprofessional, una possibilitat que segons la seva opinió provocaria més acomiadaments i menys contractacions.

En relació amb aquest assumpte, el líder de C’s ha recordat la importància del nivell salarial per mantenir el sistema públic de pensions, i ha advertit que si no s’aconsegueixen generar més afiliacions a la Seguretat Social i cotitzacions més altes, “tard o d’hora caldrà reformar les pensions”.

 

Privatitzacions

Respecte al tema de les privatitzacions d’empreses públiques, Rivera ha rebutjat que es “criminalitzin” les col·laboracions publicoprivades, i ha recordat que el problema no està en la liberalització del mercat sinó en el fet que l’Estat central sempre acabi venent les empreses “bones” que donen beneficis i es quedi únicament amb les “dolentes”.

“És el que hem fet sempre: socialitzar pèrdues i trossejar i vendre les empreses que funcionen. En comptes de liberalitzar els mercats, el que s’ha fet moltes vegades és vendre o donar monopolis privats a algunes empreses. Cal acabar amb això”, ha insistit i ha reivindicat una política “més americana” en l’àmbit de la competència.

Després de ser preguntat específicament per la posició que la formació taronja adoptarà davant de la possible entrada de capital privat a Adif, Rivera s’ha mostrat contundent, ja que ha defensat que les infraestructures estratègiques “no s’han de privatitzar”.