Des de la formació d’Albert Rivera creuen que hi ha marge per la negociació amb el PP, però no veuen a Mariano Rajoy l’idoni per liderar-ho

El vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha afirmat que si se celebressin unes noves eleccions generals al juny i les guanyés el PP, aquest partit tindria “prioritat” per negociar per ser la llista més votada, si bé ha afegit que això no significa que acabi governant perquè per això ja no val tenir només un 28% dels vots.

En una entrevista amb Europa Press, Villegas ha indicat que si calgués repetir els comicis, seria “un fracàs dels polítics” en no haver estat capaços d’arribar a acords per formar govern. A més, ha pronosticat que el resultat seria semblant al del passat 20 de desembre i que les opcions de pactes no variarien massa.

“Per tant, si hem de negociar i arribar a acords, preferim fer-ho abans de les eleccions que no repetir-les, perdre temps i diners, cansar els ciutadans i arribar una altra vegada a la mateixa situació”, ha conclòs.

Però si arribés aquest moment i, com apunten les enquestes, el PP tornés a ser la força més votada, a Ciutadans estarien “disposats a parlar de programa i de propostes”. “Sempre hem dit i seguim dient que la prioritat després d’unes eleccions la té la llista més votada per negociar, sense que això suposi que automàticament hagi de ser la que governa”, ha afirmat.

Rajoy no és compatible amb una nova etapa

En aquest sentit, ha indicat que si el PP no supera la majoria absoluta, com previsiblement ocorreria, ha de ser capaç de convèncer altres. I, suposant que Mariano Rajoy repetís com a candidat a La Moncloa, Ciutadans seguiria opinant que “no és el més adequat per obrir una nova etapa de regeneració democràtica i modernització del país”, ha afegit.

Per defensar aquesta posició que ha estat tan criticada pel PP, Villegas ha dit que “no és obligatori” acceptar la forma de treballar que ells plantegen però tampoc ho és “que Ciutadans doni suport a un partit o a un candidat determinat”.

A més, el també portaveu adjunt de Ciutadans al Congrés ha apuntat que no es pot governar Espanya només amb un 28% dels vots i que gairebé tres mesos després de les eleccions “no sembla que el PP hagi avançat molt ni en els diàlegs ni en la recerca d’aliats”.

Respecte a les expectatives amb vista a les possibles eleccions de juny, ha declarat que a C’s són “cauts” amb les enquestes actuals, que els atribueixen un augment de vots i escons, perquè creuen que l’opinió pública fluctua molt i en aquests mesos anirà canviant. Tot i això, celebren que els espanyols estiguin valorant els seus esforços “perquè hi hagi un govern centrat i reformista”.

Reunió de liders

D’altra banda, Villegas s’ha referit a l’actual aturada en les negociacions per formar govern i ha tornat a demanar al PP que enviï un equip de treball a reunir-se conjuntament amb representants del PSOE i de Ciutadans per acordar les reformes que creuen que cal portar a terme en aquesta legislatura. Segons la seva opinió, la participació  dels populars en un pacte programàtic és fonamental perquè el futur executiu tingui uns continguts i “com a mínim recorregut”.

El portaveu adjunt de C’s ha manifestat que el líder del seu partit, Albert Rivera, es podria reunir amb el president del Govern espanyol en funcions si això servís per “desencallar” la situació i aconseguir que els equips negociadors comencin a treballar.

“Si la reunió de líders és per desencallar, nosaltres ens la podem plantejar”, ha dit Villegas quan li han preguntat si C’s podria acceptar les trobades bilaterals que proposa Rajoy, amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, d’una banda, i amb Rivera per una altra.

Fins ara, la formació taronja insisteix que les reunions siguin ‘a tres’, de manera que PSOE i Ciutadans acudeixin junts a qualsevol cita en la qual s’abordi el pacte de legislatura que van signar els dos el passat 24 de febrer, abans de la investidura fallida de Pedro Sánchez com a cap de l’Executiu. A més, advoca per deixar al marge ara com ara el tema dels càrrecs.

Segons Villegas, les trobades entre líders polítics només serveixen per “marcar territori” i que cadascú digui que el president ha de ser ell, i per això no creuen que tinguin molta utilitat. “Una conversa telefònica o d’un altre tipus -una reunió no sé si serviria d’alguna cosa- per intentar desbloquejar i que els equips es posin a treballar tampoc la descartem”, ha afegit.

En qualsevol cas, ha aclarit que el partit taronja no considera que amb la seva posició estigui tractant d'”apartar Rajoy”. “Segueix sent el líder i el candidat del PP i se suposa que els equips estaran cadascun sota el lideratge que té”, ha precisat.