Ciutadans exigeix Rajoy que aclareixi aviat si anirà a la investidura

0
Jose Manuel Villegas Congreso
El vicesecretari de Ciutadans, José Manuel Villegas, al Congrés dels Diputats | Foto: Europa Press

José Manuel Villegas adverteix que no canviarà la seva ‘abstenció’ i que el seu partit rebutja Rajoy com candidat a la investidura

El vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha advertit aquest dijous al president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, que la seva voluntat d’intentar governar no pot estar “condicionada” i li ha demanat que aclareixi com més aviat si se sotmetrà al debat d’investidura i quan ho farà.

“Pogués entendre’s de les seves paraules que hi ha una acceptació condicionada”, ha afirmat Villegas en roda de premsa al Congrés després d’escoltar la decisió que ha pres Rajoy després de reunir-se amb el Rei. El líder del PP ha anunciat que accepta l’encàrrec de Felip VI per intentar aconseguir el suport d’altres partits i poder ser elegit com cap de l’Executiu, però no ha garantit que vagi a anar a aquesta investidura si no té el suport necessari.

El dirigent de la formació taronja considera una “bona notícia” que Rajoy hagi acceptat l’oferiment del Rei, però ha expressat la seva sorpresa per la manera com ho ha explicat. “No caben les acceptacions condicionades”, ha avisat abans de recordar que la Constitució i el Reglament del Congrés estableixen com ha de ser el procediment.

Per això, ha sol·licitat al president del Govern en funcions que “en les pròximes hores, en el termini més breu possible, dissipi els dubtes que pugui haver sembrat avui” respecte a la seva compareixença en un ple d’Investidura, que és “ineludible” segons la Constitució.

També l’ha instat a aclarir en quin moment podria celebrar-se aquest debat al Congrés. Tot i que veu normal que prèviament la presidenta de la Cambra Baixa, Ana Pastor, conversi amb el candidat i que aquest tingui un marge per a les “gestions prèvies” que vagi a fer, Villegas ha insistit que “en els pròxims dies ha de fixar-se aquesta data”.

“Sigui dues setmanes abans o dues setmanes després”, però caldria anunciar la data per “seguir amb certa normalitat institucional el que marquen la Constitució i el Reglament”, ha afegit.

Sí a reunir-se però no canviaran la posició

D’altra banda, el vicesecretari general de Ciutadans ha assegurat que el seu partit està disposat a parlar amb Rajoy si aquest els flama per mantenir una reunió, ja sigui bilateral o en un altre format, en què li reiterarien quin és la seva posició respecte a la investidura.

Si bé C’s preferiria un govern “fort, d’àmplia base i de renovació”, aquesta opció no és possible, segons Villegas, “perquè el candidat és el senyor Rajoy”, així que com ‘pla B’ planteja un executiu de Rajoy en minoria.

En aquest segon escenari, “amb Ciutadans no li fa falta negociar” perquè la seva posició “ja està decidida”: votarà ‘no’ al candidat del PP en la primera votació d’investidura i s’abstindrà en la segona, segons ha recordat. I ja que l’abstenció dels 32 diputats ‘taronges’ és insuficient, “haurà de sumar alguna més”, ha afegit.

Villegas ha subratllat que “si no es donen aquestes circumstàncies de renovació, que inclou a qui lidera el Govern, i noves polítiques i nous equips”, Ciutadans no va a votar a favor ni a entrar en un Executiu de coalició amb el PP.

En el cas que hagués una investidura fallida de Rajoy, C’s considera que començaria un altre període en el qual “es podria reobrir el ‘pla A’, però la seva viabilitat dependrà de si el PP “està disposat a fer aquesta renovació” i si el PSOE accepta negociar amb populars i ‘ciutadans’.

Respecte a qui podria encapçalar aquest futur govern de consens, el diputat de Ciutadans ha dit que podria ser del PP i que “el fet més normal és que fora diputat”. Tot i això, ha evitat valorar aquest escenari hipotètic perquè ara “hi ha un candidat que és el senyor Rajoy”.

 

Rebuig a Rajoy

Quan li han preguntat si el president de C’s, Albert Rivera, ha dit clarament al líder del PP que no li donarà suport a com a president, Villegas ha respost que se li ha transmès en privat “el mateix” que es diu en públic. “I si no ha quedat clar, haurà ocasió d’aclarir-ho en pròximes converses”, ha afegit.

Finalment, ha assenyalat que la convocatòria d’unes terceres eleccions seria “la pitjor de les opcions”, i que el partit taronja treballa perquè no es produeixi. Segons la seva opinió, “queda temps per davant per treballar i buscar solucions”, però per a això veu necessari que PP i PSOE “permetin el desbloqueig”.