Ciutadans es nega a que ERC i CDC tinguin accès als secrets d’Estat

0
Albert Rivera juan carlos girauta
Albert Rivera i Juan Carlos Girauta, de Ciutadans, al Congrés dels Diputats | Foto: Congrés dels Diputats

Els d’Albert Rivera no creuen que tingui molt sentit donar accès als partits nacionalistes accés a la Comissió de Secrets d’Estat i insta al PP a posicionar-se

Ciutadans no pensa donar suport al fet que els independentistes catalans d’Esquerra Republicana (ERC) i de Convergència (CDC) tinguin accés al Congrés als secrets d’Estat, una decisió que obligarà el PP a haver de decidir si veta o permet l’entrada d’aquests partits a la Comissió de Despeses Reservades que, entre d’altres coses, inclou el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI).

D’acord amb el Reglament de la Cambra Baixa, els diputats autoritzats per accedir a secrets oficials han de ser elegits pel Ple del Congrés i tenir un suport d’un mínim de tres cinquens (210 diputats) en una votació secreta mitjançant papereta en urna. Només en pot entrar un per grup parlamentari, que habitualment és el portaveu.

Fonts de la direcció de Ciutadans ja han avançat a Europa Press que, quan calgui elegir els diputats que puguin accedir a matèries classificades, els 32 diputats de la formació ‘taronja’ no donaran suport als candidats independentistes, ni d’Esquerra (ERC), ni de Convergència (CDC o PDC), ni de Bildu (pel Grup Mixt).

Els diputats d’ERC, vetats

El desmarcatge de Ciutadans impedeix que aquests partits assoleixin amb PSOE i Units Podem els suports suficients per ser elegits membres de la coneguda com a ‘comissió de secrets oficials’, de manera que necessitaran el concurs del PP per poder formar part d’aquest selecte ‘club’ amb accés a informació classificada.

I els precedents no són molt favorables. Precisament en la Legislatura del 2011-2015 -en la passada no va donar temps ni a constituir la Comissió de Despeses Reservades-, el PP, que tenia majoria absoluta, es va negar a permetre l’entrada dels tres candidats que ERC va posar sobre la taula, en nom del Grup Mixt, al·legant que els independentistes catalans podien traslladar la informació reservada als membres de la coalició abertzale Amaiur, que integra els hereus de l’antiga Batasuna.

A més, el 2015 els populars es van negar a facilitar el relleu en el lloc que ja tenia CiU a la Mesa del Congrés i van estar ajornant setmana rere setmana la possibilitat que s’elegís el convergent Jordi Xuclà per cobrir la vacant deixada pel seu company Jordi Jané després de ser nomenat conseller d’Interior de la Generalitat.

 

Des del PP tampoc li veuen “molt sentit”

Des del PP, el seu portaveu parlamentari Rafael Hernando, va assegurar llavors que no tindria “molt sentit” que optés a aquest lloc institucional al Congrés algú que es definís com a “independentista”.

Aquesta vegada, Convergència no només necessitarà l’ajuda de PP i PSOE perquè el seu grup parlamentari tingui el vistiplau de la Mesa del Congrés, sinó que també, i de la mateixa manera que ERC, necessitarà els vots del grup popular perquè un dels seus diputats pugui tenir accés a matèries classificades com a secretes i controlar el CNI.