El partit d’Albert Rivera no vol ni sentir a parlar d’un govern on sigui Podemos. Immobilisme o estratègia?

Ciutadans va ser, sens dubte, el partit que millor parat va sortir de la fallida votació d’investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez. Les enquestes el senyalaven com qui més aprovació obtenia per part dels espanyols, mentre qui, per contra, rebia més crítiques va ser Podemos. No només per votar en contra de la investidura del líder socialista, sinó també pel fet que el líder ‘morat’, Pablo Iglesias, s’hagués autoproclamat vicepresident d’un govern “a la valenciana” abans fins i tot d’haver-ho negociat amb el propi PSOE.

Setmanes després d’aquest debat d’investidura, i a falta d’un mes escàs per a que expiri el termini per formar govern, la reunió entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias ha canviat la situació: el to conciliador d’Iglesias deixa la pilota en la teulada de Ciutadans, que segueix, això sí, tenint la plena confiança de Sánchez.

I què decideix Ciutadans? Mostrar-se taxant contra Podemos, grup amb el que, des de fins i tot abans del 20D, ja deixava clar no es podien entendre. Ciutadans “no donarà suport a un govern en que hi hagi Podemos”, va dir el portaveu de C’s al Congrés, José Manuel Villegas, tot just després que Iglesias i Sánchez valoressin davant la premsa la seva reunió aquest dimecres. Així, ara és Ciutadans qui sembla el ‘culpable’ de que es produeixin noves eleccions, un relat que no el beneficia electoralment. O sí? Per què Ciutadans continua vetant a Podemos al govern?

L’electorat de Ciutadans

Albert Rivera i els seus coneixen qui és el votant de Ciutadans. Debate21, amb ajuda del CIS del passat gener, va publicar al 2015 una radiografia de l’electorat ‘taronja’ que ajuda a entendre per què C’s considera aquesta postura envers Podemos la millor.

La procedència del vot a Ciutadans és, en gran part, des del PP. En concret, el 38% dels votants de Ciutadans havien votat amb anterioritat al Partit Popular, mentre el 20,4% no havia votat i el 10,9% ho va fer al PSOE. Això implica que el discurs del partit ha de buscar satisfer aquest tipus de votant, molt lluny de l’esquerra alternativa que suposa Podemos.

A banda de la procedència dels seus votants, C’s sap que aquests es posicionen, majoritàriament, al centre de l’espectre ideològic –entre el 4 i el 6 d’una escala de 10-. La majoria de votants de Podemos se situen al 3. Això explica també que els arguments contra Podemos estiguin carregats de referències a països socialistes (Veneçuela) i les polítiques més expansives que proposen els de Pablo Iglesias i que rebutgen els votants de C’s que, en bona part, es consideren a ells mateixos de classe alta i classe mitjana-alta.

El PSOE vol a C’s sí o sí

Més enllà de l’estudi demogràfic i polític del seu electoral, Ciutadans decideix no recolzar Podemos malgrat el “canvi d’actitud” de Pablo Iglesias sabedor de que manté la confiança del PSOE. Durant la seva roda de premsa de dimecres, Pedro Sánchez va valorar positivament que Pablo Iglesias es mostrés disposat a mantenir una reunió a tres amb ell i Albert Rivera. Sánchez, però, va recordar el pacte que manté amb Ciutadans i va advertir a Podemos que Ciutadans té que participar d’aquest pacte de govern al que tots plegats volen arribar.

No són pocs els analistes que han criticat a Sánchez per “tancar-se” amb Ciutadans, sense estudiar la possibilitat d’explorar l’altre tipus de pacte que el podria garantir una investidura. Aquesta alternativa, però, faria necessària l’abstenció de grups nacionalistes catalans i bascs, fet que Sánchez sap tindria vetat per molts dels ‘barons’ del PSOE, que ja pensen en Susana Díaz per substituir-lo.

Res és pot descartar, però ara per ara no sembla possible un govern a Espanya que no passi pel vistiplau –“per activa o per passiva”- de Ciutadans. Al temps, si finalment no s’arribés a un acord de govern, no serien pocs els que acusarien Sánchez de no haver explorat l’alternativa de les abstencions nacionalistes, mentre Podemos ha girat la truita i amenaça els socialistes amb el conegut sorpasso. Així, Ciutadans també podria confiar en que no seria l’únic damnificat de la convocatòria de nous comicis.

 

Compartir
Article anteriorVÍDEO | Incendi a la muntanya de Can Candi, a Terrassa
Article següentHyundai Elantra 2016, un rival molt interessant
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]