Ciutadans rectifica les seves mesures contra la violència de gènere

0
Albert Rivera demana recorrer decisió Parlament
Albert Rivera en una fotografia d'arxiu | Foto: Reuters

Ciutadans ha eliminat la proposta d'”acabar amb l’asimetria penal per qüestió de sexe” al programa electoral que presentaran pel 26-J

El programa electoral de Ciutadans per al 26-J es presentarà amb modificacions respecte el que van utilitzar a les generals de desembre. Tot i que han anunciat que el text serà el mateix, han reconegut també que estan reformulant algunes mesures per “comunicar-les d’una manera diferent”, segons el secretari de Comunciació del partit, Fernando de Páramo ja que “hi havia mesures que no s’entenien correctament”.

Algunes d’aquestes mesures que segons el partit no es van entendre i que han optat per reformular són les referents a la violència masclista. En el programa presentat per al 20-D, apostaven per “acabar amb l’asimetria penal per qüestió de sexe”. És a dir, volien reformar la llei de 2004 per igualar les penes de presó amb independència del sexe de l’agressor.

Això suposa confondre la violència masclista o de gènere amb la violència intrafamiliar o domèstica, el que a la pràctica es tradueix en deixar sense efectes els agravants introduïts al Codi Penal després de l’aprovació de la Llei Integral contra la Violència de Gènere. Aquest agravant s’aplica quan és un home qui agredeix a la seva parella o exparella dona i els sectors més conservadors ho han considerat sempre com a discriminatori cap als homes, tot i que el Tribunal Constitucional ho ratifiqués l’any 2008.

Així, els d’Albert Rivera aposten per un pacte contra la violència de gènere que compti amb el consens entre els partits, així com per deixar de banda que eximeixin els maltractadors ja que el seu objectiu és “equiparar les penes apujant el llistó”. Creuen que han hagut d’explicar massa coses després de la publicació del seu primer programa electoral i és per això que prefereixen deixar-ho clar, tot i que encara no han apuntat com.

Cal tenir en compte que aquesta rectificació al programa ve després de veure com li va afectar aquest punt durant la campanya electoral. Albert Rivera i els seus van passar en pocs dies a ser dels pitjors valorats i dels més criticats al confondre els tipus de violència i no comptar la raó de gènere com un agravant de les situacions.

La polèmica va seguir creixent després que la candidata de Ciutadans Marta Rivera declarés al debat a 7 de Televisió Espanyola que calia retirar l’agravant de gènere en les penes per “violència domèstica”. També quan el passat febrer, en plenes negociacions amb el PSOE, van escriure un tuit en què afirmaven que el pacte nacional contra la violència de gènere havia de ser per promoure una “llei contra la violència intrafamiliar”.

Tot i així, des de Ciutadans no han aclarit com s’enfocaran les noves mesures contra la violència de gènere de la formació taronja i han apuntat que s’haurà d’esperar a que es faci públic el programa electoral per saber-ho. L’únic que han explicat ha estat que el programa per al 26-J serà més senzill i amb una redacció “més àgil”.