Des de ‘Cantando bajo la lluvia’, fins al mític ‘Footloose’

Volem barrejar el ball amb el cinema amb motiu del Dia Internacional de la Dansa. A Diari Català volem rememorar aquells instants mítics del cinema que han sincronitzat davant els nostres ulls, a la dansa, la música i la imatge en una sola materia.

Emoció, comicitat o, fins i tot, alguna cosa pertorbadora que era impossible de narrar d’una altra forma. Totes aquestes visions tindran cabuda en aquest article, pensat per honrar això que tenen en comú tant el cinema com la dansa: el moviment.

‘Cantando bajo la lluvia’ (1952)

Es diu que l’actor Gene Kelly pedania la grip i fregava els 40° de febre quan va rodar aquesta escena, la qual cosa la fa todavia mes gran, encara. Malgrat la fama del film, el més cridaner d’aquest no va ser la història ni els seus personatges, sino aquest ball de Kelly sota pluja al so d’una cançó, escena que no constava en el guió original, sinó que va ser afegida més tard per donar sentit al títol de la pel·lícula. Gene va exercir en aquest film, no solament com a actor, ballarí i coreògraf, sinó que també va ser el director, juntament amb Stanley Donin.

‘Saturday Night Fever’ (1977)

‘Saturday Night Fever’ és una pel·lícula nord-americana de 1977, dirigida per John Badham. Protagonitzada per John Travolta i Karen Lynn Gorney, en els papers principals. El guió d’aquest llargmetratge està basat en un article publicat l’any anterior en la revista New Work Magazine titulat “Ritus tribals del nou dissabte en la nit”. Té uns balls propis de l’estil Disco & Dance que quan els veus de seguida s’enganxen i que ara, en l’actualitat, encara serveixen. Són un èxit a les discoteques catalanes amb cançons semblants a aquest estil com per exemple amb ‘Cake by the ocean’ de DNCE.

‘Grease’ (1978)

A John Travolta també el vam veure ballar en aquest musical. I els que ara passen la quarantena recordaran amb una mica de nostàlgia la pel·lícula ‘Grease‘, amb Olivia Newton John com a protagonista. Sens dubte, es tracta d’un film que ha marcat una fita en la història del cinema amb els seus clàssics balls de rock i per això va acaparar diverses nominacions als Globus d’Or i fins i tot a l’Oscar.

‘Flashdance’ (1983)

En aquesta escena es diu que la persona que balla no és la veritable actriu Jennifer Beals sinó una ballarina professional que portava posada una perruca. Però, igualment d’això, no desmereix a la perfecta coreografia que s’executa al final d’aquest llargmetratge amb una preciosa banda sonora de Giorgio Moroder.

‘Footloose: todos a bailar’ (1984)

‘Footloose’, musical protagonitzat per Kevin Bacon en 1984, va fer a ballar a tots per més d’una dècada, i en l’actualitat es considera una pel·lícula de culte. Per les coreografies, les audicions van comptar amb actors com Tom Cruise i Rob Lowe, aquest últim confessant que va sofrir una lesió durant el procés de selecció. No obstant això en veure les habilitats de Kevin Bacon amb el ball, va ser contractat immediatament.