Les set claus del debat a quatre entre dones

0
Debat a quatre
Margarita Robles, Carolina Bescansa, Inés Arrimadas i Andrea Levy, respectivament, en el debat "Primero las mujeres" | Foto: Europa Press

Margarita Robles, Carolina Bescansa, Andrea Levy i Inés Arrimadas han parlat de corrupció, d’atur i de la situació catalana entre d’altres temes

Ha començat la campanya electoral. El primer gran debat electoral – portat a terme en Antena 3 i anomenat “Primero las mujeres” –  l’han protagonitzat quatre dones: Margarita Robles (PSOE), Carolina Bescansa (Podemos), Andrea Levy (PP) i Inés Arrimadas (Ciutadans). D’elles, les dues primeres són candidates en els comicis, mentre que les dues últimes són diputades en el Parlament de Catalunya. Quins han sigut els punts fonamentals del debat?

 

1. El possible acord entre Unidos Podemos i PSC

Carolina Bescansa ha senyalat que l’objectiu del seu partit és “guanyar les eleccions al PP”. A més, ha criticat al PSOE per “assumir hipoteques” que van impedir un govern de canvi. No obstant això, ha ofert dos cops un acord al PSOE després de les eleccions. Per a ella, és la forma de garantir el canvi. Margarita Robles, número dos del PSOE per Madrid, ha evitat posicionar-se i ha comentat que “els socialistes surten a guanyar” i que “els pactes ja els veurem”.

 

2. Atacs per la legislatura passada

Andrea Levy, diputada del PP a Catalunya, també ha criticat als socialistes per “les línies vermelles” de la legislatura passada. Així mateix, ha defensat la legitimitat del PP per governar si torna a ser el més votat. Per la seva banda, Arrimadas ha comentat que C’s donarà suport a un “govern de canvi” i no se centrarà en demanarà “cadires”. Arrimades, també, ha defensat el seu partit com a garantia de “Govern, canvi i estabilitat”.

 

3. L’economia

Levy ha defensat les reformes del Partit Popular durant els anys de mandat i ha senyalat que “tenien el mantra de l’herència rebuda del PSOE”. Amb això, se li han enfrontat Bescansa i Robles. Diferent s’ha mostrat Arrimadas, qui ha criticat tant la gestió del PP com la del PSOE.

 

4. El treball

Un dels punts més crucials ha sigut l’atur. Levy ha destacat les millores econòmiques produïdes en Espanya “gràcies” al seu partit. A més, ha senyalat que Espanya és el segon partit que més treball genera en la UE. Una idea que ha tombat Bescansa, ja que ha qualificat d’ “escombraria” el treball creat. A més, ha criticat al PP per sentir-se “satisfet” de la situació perquè, per a ella, és dolenta. En la mateixa postura s’ha mostrat Robles, qui ha mencionat que el “PP ha enfonsat l’estat del benestar”. Així mateix, ha dit: “Només el 4% dels contractes registrats són a temps complet”. Per la seva banda, Arrimades ha demanat més concreció en les polítiques de treball.

 

5. La corrupció

Levy ha fet una defensa de les “70 mesures” que ha portat a terme el PP per abordar la qüestió de la corrupció. Malgrat tot, ha reconegut que el partit s’ha vist “perjudicat”. A Bescansa, les declaracions de la popular li han semblat una “broma”. Per la seva banda, Robles ha comentat que el PSOE “fa 25 anys que lluita contra la corrupció”, però Levy li ha recordat el cas dels ERE d’Andalusia. Robles, però, també ha criticat que els populars “ataquin als jutges en comptes de col·laborar amb ells”. A Arrimadas li va semblar curiós que Rita Barberà continuï sent aforada per evitar ser jutjada pel cas Taula.

 

6. La situació catalana

Només Bescansa ha defensat el referèndum a Catalunya. Davant de la seva proposta, Arrimadas li ha contestat dient que “l’independentisme no pararà per més ofertes de referèndums que es facin”. Robles s’ha limitat a senyalar que la llei no permet una consulta com la que proposa el partit morat i ha defensat la via federal per abordar la qüestió. Levy, qui ha parlat en català en el seu “minut d’or” ha comentat que el seu partit és “garantia d’estabilitat”.

 

7. Veneçuela i Tsipras: presents en el debat

Levy ha acusat a Podemos de rebre diners del govern veneçolà i ha remarcat els vincles de Podemos amb Grècia. Segons Levy, “és important que la gent sàpiga quins són els vostres aliats internacionals”.  Inés Arrimadas s’ha mostrat en una línia semblant, ja que ha comentat que Tsipras va arribar al poder amb promeses similars a les de Pablo Iglesias i després ha patit un “corralito” i les retallades econòmiques més grans de la UE. Bescansa s’ha defensat: “la instrumentalització de la situació en Veneçuela té a veure amb la confrontació interna”.