El jugador argentí i el seu pare afronten el judici per presumpte frau fiscal a la Hisenda Pública de més de 4 milions d’euros

Leo Messi i Jorge Horacio Messi -el seu pare-, acusats per eludir els pagaments de l’IRPF dels drets d’imatge del futbolista argentí durant els ays 2007, 2008 i 2009, seran jutjats des d’avui dia 31 de maig fins al 3 de juny a l’Audiència Nacional de Barcelona. Repassem les tres claus del judici contra el jugador del FC Barcelona:

 

 

Per què es jutja a Leo Messi i el seu pare?

Tots dos són acusats per un presumpte frau fiscal de 4’1 milions d’euros a la Hisenda Pública, després d’eludir l’IRPF dels seus drets d’imatge dels anys 2007, 2008 i 2009. Messi ha abonat la quantitat reclamada més una quantiosa multa econòmica.

La Fiscalia considera que el futbolista del Barça no ha de respondre penalment pels fets, ja que és Jorge Horacio Messi, el seu pare, qui ha d’assumir la responsabilitat al ser ell qui controla els assumptes econòmics i financers del futbolista. Les acusacions l’assenyalen com el màxim responsable del frau fiscal. Ell mateix ho reconeixia afirmant que “Leo mai va tenir accés ni als contractes ni a les informacions. Són assumptes dels que m’encarrego jo i sóc jo qui li diu què ha de signar”.

No obstant això, i malgrat que l’Advocacia de l’Estat admet que no és un as de les finances, sosté que de manera conscient i voluntària va eludir els pagaments i, per això, se l’ha de jutjar i condemnar.

 

En què consisteix el frau fiscal?

El pal de paller dels problemes judicials de Leo Messi i el seu pare són els drets d’imatge del futbolista. En aquest sentit, la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat consideren que Jorge Horacio Messi va crear un entramat d’empreses en paradisos fiscals per amagar els milionaris ingressos del seu fill.

Presumptament, durant els anys 2007, 2008 i 2009 Messi va ingressar més de 10 milions d’euros pels contractes signats amb grans empreses com Adidas, Pepsi, Konami o Banc Sabadell, entre d’altres.

Segons les investigacions, Messi va simular la cessió dels seus drets d’imatge en empreses sense cap activitat econòmica en paradisos fiscals per eludir el pagament de l’IRPF.

 

Pot Messi entrar a la presó?

Malgrat que és difícil, hi ha possibilitats que Leo Messi ingressi a la presó. No obstant això, la pena que sol·licita l’Advocacia de l’Estat és inferior als dos anys i la Llei suspèn els ingressos a presó si la condemna és inferior a aquest període, sempre i quan sigui el primer delicte que comet el condemnat.