La candidata demòcrata no aprofita l’oportunitat després de la polèmica per la conversa privada sobre les dones en un debat amb més tensió que el primer

Una de les noticies més sonades de les darreres campanyes electorals als EUA. La conversa privada que fa nou anys el candidat republicà, Donald Trump, mantenia amb altres persones i en les quals afirmava fets despectius contra les dones. Difosa divendres, molts pensaven que aquestes declaracions podrien acabar definitivament amb la candidatura del multimilionari de Nova York. Però, a jutjar pel temps durant el qual s’ha parlat del tema al segon debat presidencial, Trump pot sentir-se satisfet. Si bé aquest debat ha començat amb aquest tema, després de la disculpa de Trump i el recordatori de la candidata demòcrata, Hillary Clinton, que “el Trump de la conversa és el Donald Trump real”, el republicà ha aconseguit girar el debat cap a qüestions més favorables, com el cas dels 30.000 correus electrònics que Hillary Clinton va enviar des d’un servidor privat quan era Secretària d’Estat.

Precisament al parlar d’aquest tema, la polèmica dels correus electrònics, Trump ha demostrat que si bé el primer debat, celebrat fa dues setmanes, havia estat tens en alguns moments, aquests no es quedaria enrere. “No em puc imaginar uns EUA comandats per Donald Trump”, deia Clinton, al temps que Trump li contestava: “perquè estaries a la presó”. El tema que podia tombar les aspiracions de Donald Trump havia passat de puntetes pel debat i Clinton s’enfrontaria a partir d’aleshores a temes més incòmodes per ella amb un Trump clarament a l’ofensiva -davant les enquestes, no li queden gaires més opcions-. El format d’aquest segon debat, celebrat a St. Louis amb preguntes directes del públic, era més favorable per Trump tot i que la candidata demòcrata ha aconseguit igualar-se en aquest sentit i s’ha mostrat propera davant un públic fred en les seves intervencions.

El sistema sanitari creat per Barack Obama -conegut com Obamacare- ha estat un dels punts del debat on la candidata demòcrata ha estat més incòmoda, tot i recuperar-se amb temes com la política migratòria. “Hem tingut musulmans als EUA des de George Washington”, ha respòs Clinton a la pregunta d’una ciutadana que s’ha identificat com musulmana. “Necessitem musulmans per ser el que volem ser”, ha expressat l’ex Secretària d’Estat davant un Donald Trump al que li ha costat defensar el seu posicionament davant aquesta ciutadana.

 

Trump i els moderadors

Cada cop que Donald Trump obre la boca, també en aquest debat, centenars de persones treballen arreu del món comprovant si les seves paraules són certes. Hillary Clinton dedica un espai al seu web on comprovar tot el que diu el candidat republicà, diferents mitjans s’han especialitzat durant aquesta campanya en els ‘fast-checkers’ -comprovadors immediats de la veritat- i, fins i tot, els moderadors, tant del primer com del segon moderador, han hagut d’interrompre en diferents ocasions el candidat republicà per recordar-li que el que deia no era del tot correcte. Aquesta matinada s’ha pogut veure especialment al parlar de política exterior. Mentre Donald Trump es preguntava “per què no ataquem en secret a Síria sense anunciar el què farem?”, la moderadora recordava el candidat que “existeix la guerra psicològica i altres aspectes en la lluita militar”.

Precisament Síria ha estat un tema en el qual si bé Clinton ha començat sentint-se incòmoda -el seu paper d’ex Secretària d’Estat serveix a Trump per acusar-la de bona part d’allò en que els americans no estan d’acord respecte la política exterior del país- el fet que Trump hagi quasi monopolitzat el micròfon l’ha pogut, fins a cert punt, afavorir. Durant el seu discurs, Donald Trump ha arribat a recolzar Rússia i Iran només pel fet que “estan lluitant contra l’Estat Islàmic”.

On també han tingut força feina els moderadors ha estat recordant ambdós candidats que el seu temps, de dos minuts per cada resposta, s’acabava. Aquest debat ha finalitzat i el resultat ha estat més igualat del que es podia pensar divendres, quan la gravació de Trump va sortir a la llum. Queda veure si el tercer debat acabarà amb algun dels candidats, li donarà més ales o si un altre escàndol protagonitzarà la campanya fins que el 8 de novembre Trump i Clinton s’enfrontin a les presidencials més mediàtiques dels EUA.

 

Compartir
Article anteriorInvestiguen la mort violenta d’un home a prop de Barcelona
Article següentDos detinguts a Ciutat Vella per circular amb armes al cotxe
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]