Clinton, Sanders i el primer cara a cara

0
Bernie Sanders Hillary Clinton primàries
Bernie Sanders i Hillary Clinton es necessiten mútuament. Foto: Europa Press.

Hillary Clinton i Bernie Sanders es van enfrontar ahir en el primer cara a cara de les primàries i el primer debat demòcrata amb dos candidats

Després d’Iowa, només queden dos candidats demòcrates que segueixen endavant. Martin O’Malley, el tercer candidat, va suspendre la seva campanya i va deixar Bernie Sanders contra Hillary Clinton al debat de la cadena de televisió MSNBC. A pocs dies del caucus a New Hampshire i poc després de la victòria de Sanders a Iowa, Hillary Clinton va apostar per un debat més agressiu que la resta de vegades.

Bernie Sanders va seguir en la seva línia, fidel al concepte de socialista, i va acusar a l’altra candidata de ser “una aliada de Wall Street”. A tot això, Clinton va respondre que Sanders feia “difamacions enginyoses” a l’insinuar que les donacions que rep de Wall Street la seva campanya són un símbol de corrupció.

La que va ser Secretària d’Estat va seguir, i va contestar a Sanders dient que ella és enemiga de Wall Street. “La gent dels fons d’alt risc -hedge funds- està intentant bloquejar-me per tots els mitjans”, va afirmar Clinton. El de Vermont estava amb la guàrdia baixa, i va oblidar remarcar que la setmana anterior Hillary Clinton havia estat en un acte organitzat pels gestors dels fonts d’alt risc a Filadèlfia.

El debat d’ahir va ser qualificat per alguns dels experts com el més dur de la campanya. Hillary Clinton i el seu equip hi van anar sabent que segurament siguin els perdedors a New Hampshire, on Sanders té el doble de suport que la candidata, i van aprofitar per desviar l’atenció posada en el caucus del pròxim 9 de febrer i centrar-se en les febleses de l’altre candidat.

Bernie Sanders va estar visiblement nerviós en molts moments del debat, i tant Clinton com els moderadors del debat els van aprofitar. Un altre punt en el qual el de Vermont no té tanta experiència com Hillary Clinton és en política exterior. És ben sabut que Sanders és un activista històric per la pau i els Drets Humans, i que va estar present tant en les mobilitzacions contra la Guerra del Vietnam com en les de la Guerra d’Irak.

Ahir, però, ningú ho va recordar i van anar a buscar situacions més pragmàtiques, on Bernie Sanders i els seus no tenen una estratègia clara. En el moment que va ser preguntat per la política exterior, Sanders va intentar centrar l’atenció en l’actuació de Clinton durant la guerra d’Irak i Síria, però va acabar per ser acusat de no saber presentar una alternativa sòlida per a un futur.

Tant Clinton com moderadors van aprofitar que la política exterior és un dels punts dèbils de Sanders per centrar-hi el debat durant una estona i debilitar el senador de Vermont. Ara bé, també hi va haver moments en què el candidat i la candidata es van donar suport mutu. El primer en demostrar-ho va ser Sanders, que va refusar contestar sobre els emails de Clinton, que li va tornar el favor quan va rebutjar els 30 segons que li oferia el moderador per parlar de les infraccions de l’equip de Sanders en la publicitat de la campanya.

Fins ara havia estat Sanders qui s’havia mostrat més fort i segur durant totes les intervencions, però Clinton va demostrar en aquest debat que segueix allà i que a nivell nacional és ella la que guanya en suports.