Clinton surt reforçada d’un debat amb Trump a la defensiva

0
Donald Trump Hillary Clinton
Donald Trump i Hillary Clinton se saluden abans de començar el primer debat | Foto: Europa Press

La candidata demòcrata s’ha sentit molt còmode per moments, mentre Trump defensava les seves idees amb atacs que Clinton ha retornat

“Clarament ha guanyat Hillary”, reconeixen fins i tot simpatitzants republicans poc després d’haver finalitzat el primer debat presidencial entre Hillary Clinton i Donald Trump. Durant l’hora i mitja que ha durat aquesta primera trobada -de les tres que es preveuen abans de les eleccions del 8 de novembre-, s’ha pogut veure un Donald Trump a la defensiva, atacant molt de tant en tant i massa ocupat desmentint les acusacions que la candidata demòcrata l’hi llençava, malgrat els analistes recorden que el fort de Clinton no és precisament el cara a cara.

 
En tot moment Clinton ha aprofitat qualsevol atac o promesa electoral de Donald Trump per intentar deixar el seu rival en evidència. Quan no l’acusava de promeses irrealitzables -com quan el republicà ha promés una rebaixa d’impostos del 39% al 15%-, criticava la vaguetat de les seves paraules -Trump responia al tema del racisme als Estats Units amb un “cal més llei i ordre”-. En termes econòmics, un assumpte que ha pcupat bona part del debat, s’han pogut veure les dues cares oposades: mentre Clinton aposta per la classe mitjana i assegura un salari mínim de 12 dòlars per hora, Trump parla de rebaixa d’impostos. “No sé com això pot ajudar a la classe mitjana”, responia Clinton a aquesta promesa de menys impostos. “Els analistes diuen que el meu pla crearà 10 milions de llocs de treball i el de Trump en destruirà 3,5 milions”, advertia la candidata demòcrata.

 
Preguntat per altres propostes econòmiques, Trump ha acusat la Xina i Mèxic d’estar “emportant-se” milers de llocs de feina. “Mèxic pot exportar als Estats Units productes sense cap tipus d’aranzel”, ha denunciat el republicà, qui ha deixat clar que “cal renegociar tots els tractats comercials” per garantir llocs de feina pels americans. “Cada vegada està dient bogeries més grans”, ha ironitzat Clinton, qui ha advertit que les idees de Trump “ens portaran a la situació de 2008”, a la crisi econòmica on, denunciava Clinton, el candidat republicà va aprofitar per fer negoci.

 

Vaguetats de Trump en qüestió de racisme

L’altre punt important del debat ha estat el racisme incipient als Estats Units arrel els darrers casos d’aldarulls per la mort de diverses persones negres. Quan el moderador ha preguntat als dos candidats quina solució veuen a aquest conflicte, Trump s’ha limitat a demanar “llei i ordre”. “Necessitem més policia, millor relacions a la comunitat i que la gent dolenta no tingui accés a les armes”, defensa el candidat republicà. “No podem dir només llei i ordre”, li recriminava Clinton, que ha recordat que “la violència s’ha reduït a la meitat en els darrers 25 anys, però hi han coses que encara fallen”, per tot seguit denunciar que “si ets un jove negre tens moltes més possibilitats de ser arrestat, jutjat i condemnat que un mateix jove blanc”. Defensa Hillary Clinton que Estats Units, el país amb més empresonats per càpita del món, necessita més programes de segona oportunitat.

 
En aquest punt el debat s’ha tornat una mica anàrquic -el moderador ha tingut problemes per controlar els candidats- i ha sorgit el tema de l’origen real de l’actual president, Barack Obama, el qual Trump ha defensat fins fa pocs dies no era nord-americà. “Recordo també que al 1973 Donald Trump va ser acusat de discriminació per part de la comunitat negra que treballava per ell”, ha etzibat Clinton, aconseguint que Donald Trump, altre cop, estigués més ocupat de defensar-se que de parlar de polítiques concretes.

 
Les hostilitats també han estat presents quan s’ha tocat el tema de la ciberseguretat. En aquest punt ha estat quan Donald Trump, a qui minuts abans Clinton l’acusava de no presentar públicament els seus comptes, s’ha defensat arrencant un dels pocs aplaudiments del públic: “Quan ella faci públics els 33.000 correus destruits [utilitzant el correu personal quan era Clinton Secretària d’Estat], jo ensenyaré els meus comptes”. La candidata demòcrata ha senyalat clarament a Rússia com responsable de l’atac cibernètic que va patir i ha denunciat la bona entesa entre Trump i Vladimir Putin, president rus. El candidat republicà ha intentat evitar el tema i s’ha centrat en política internacional, on té més munició contra la seva rival. “Orient Mitjà és un desastre”, li recriminava Trump, que denunciava el poc paper que juga l’OTAN en aquella zona. “No podem ser els guardians del món sense que paguin les factures”, denunciava, al temps que Clinton tractava de tranquil·litzar els governs asiàtics i europeus davant la possibilitat que Donald Trump sigui president. “Tenim contractes ferms que es compliran”, assegurava Clinton.

 
Sens dubte aquesta primera victòria per Hillary és important -les enquestes parlen d’empat tècnic a un mes i mig de les eleccions- però haurà de ser prudent perquè el segon debat, que s’ha de celebrar el 9 d’octubre, tindrà un format molt més favorable per Donald Trump: amb preguntes des del públic i la possibilitat dels candidats d’interactuar amb aquest.