Les primàries de Nova York reforcen als favorits demòcrata i republicà, ambdós nascuts en aquest Estat

Aquest dimarts Hillary Clinton i Donald Trump han donat un pas important -qui sap si definitiu- per a les seves respectives nominacions com candidata demòcrata i candidat republicà per a les eleccions presidencials dels EUA, que se celebren el proper novembre. Ambdós candidats han guanyat, amb molta diferència, a les eleccions primàries que s’han celebrat aquest dimarts a l’Estat de Nova York, d’on són originaris tant Clinton com Trump.

Pel que fa al bàndol demòcrata, Hillary Clinton vol aprofitar aquesta victòria per diferenciar-se, encara més, del seu rival a les primàries, el veterà senador per Vermont -tot i ser també original de Nova York-, Bernie Sanders. Amb el 58% dels vots escrutats, la que va ser escollida dos cops senadora per Nova York, Clinton, ha obtingut més del 60% dels vots, el que podria comportar que guanyés una part molt important dels delegats que estaven en joc aquesta matinada.

Després de conèixer els resultats parcials, Bernie Sanders ha decidit tornar a Vermont per descansar un dia. Aprofitarà el senador per reflexionar sobre quines són les seves possibilitats reals. Sanders ho va confiar tot en aquestes primàries després d’una ratxa de cinc victòries en les darreres sis primàries. Malgrat tot, aquest veterà demòcrata no ha sabut captar el vot de les minories i ha fallat als Estats que més delegats aporten.

Trump dóna per eliminat a Ted Cruz

El magnat immobiliari Donald Trump respira una mica més tranquil amb la seva victòria al seu Estat de naixement -l’acomodat barri de Queens el va veure néixer i viure-. Com Clinton, havia vist com el seu principal rival al bàndol republicà, Ted Cruz, havia guanyat en les darreres cites i els dubtes havien sobre la seva candidatura populista havien començat a créixer.

La victòria sense pal·liatius sobre Cruz va omplir d’optimisme de nou a Trump, que inclús es va atrevir a pronosticar que “ja no hi ha carrera que valgui perquè el senador Ted Cruz ha estat matemàticament eliminat”. Malgrat el fervor de Trump, no és del tot que Cruz estigui eliminat. El cop ha estat més definitiu en l’aspecte anímic que en el matemàtic.

Durant el seu discurs, Donald Trump també va fer referència als rumors que planegen sobre la convenció republicana -l’esdeveniment on s’ha de nomenar formalment el candidat republicà a la Casa Blanca-. Davant la incomoditat que alguns clàssics del Partit Republicà -com Mitt Romney- van manifestar envers que el populista -amb discurs xenòfob- Donald Trump sigui nominat com a candidat oficial del partit, alguns van especular en que a la convenció els delegats acabessin escollint un altre candidat -el millor posicionat seria el segon a la carrera, Ted Cruz-. El fet que Trump continui ampliant la diferència respecte el seu perseguidor dificultaria aquesta maniobra, perquè seria molt cridanera. “Ningú hauria d’acceptar delegats que no ha aconseguit ell mateix”, va advertir Trump durant el seu discurs.

Clinton, favorita contra Trump segons els analistes

Pensant ja en les presidencials de novembre, Hillary Clinton sembla que té cert avantatge sobre Donald Trump. “[Clinton] serà un rival difícil per Donald Trump”, opina Alan Schroeder, professor de comunicació política de la Northeastern University. Tot i reconèixer que la imprevisibilitat de Trump pot dificultar preparar els debats a una política experta com Clinton, considera Schroeder que “ella té un avantatge per sobre de Trump i Sanders: el fet de ser dona”. Justifica aquest periodista que “Trump és molt impopular entre les dones”, així com també entre les minories –negres i, especialment, llatins-, fet que pot aprofitar Clinton per aconseguir un bon grapat de vots en Estats claus, igual que va fer l’actual president, Barack Obama, a les presidencials de 2008.

Considera Alan Schroeder que “Clinton és més llesta que Trump”, el que, juntament amb l’experiència política i en debats la poden convertir en un rival molt complicat per Donald Trump. Malgrat el magnat guanya amb diferència a molts dels Estats, entre els votants de primàries republicanes no es troben molts votants negres ni immigrants que al novembre sí votaran, i poden mostrar a Trump quin és el suport real que té.

 

Compartir
Article anteriorUn Volkswagen Polo R WRC amb 420 CV
Article següentEl Parlament debat les primeres lleis del govern Puigdemont
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]