Cloenda de l’Any Patxot a Sant Feliu de Guíxols

0
Cloenda de l'Any Patxot a Sant Feliu de Guíxols
Foto: DIBA - Univers Patxot

Cloenda de l’Any Patxot al Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols, a l’acte inaugural assistirà Jesús Calderer

 

Cloenda de l'Any Patxot a Sant Feliu de Guíxols
Foto: DIBA – Univers Patxot

Avui dissabte tindrà lloc al Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols la cloenda de l’Any Patxot  amb la inauguració de l’exposició ‘Rafael Patxot: mecenes, científic… l’home’ i una taula rodona de balanç dels dos anys que ha durat el programa amb motiu del 50è aniversari de la seva mort. A l’acte, que començarà a les 18 h, hi assistirà el diputat adjunt d’Espais Naturals, Jesús Calderer, juntament amb representants del Departament de Cultura de la Generalitat, la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols.

Amb motiu de la cloenda de l’Any Patxot trobem la mostra que forma part del programa commemoratiu “Univers Patxot”, organitzat amb motiu del 50è aniversari de la mort de Rafael Patxot i Jubert (Sant Feliu de Guíxols, 1872 – Ginebra, 1964). un dels mecenes culturals i científics més importants de la primera meitat del segle passat a Catalunya i l’impulsor, entre d’altres, de la creació de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya –coordinada per l’Orfeó Català- i l’Estudi de la Masia Catalana –coordinat pel Centre Excursionista de Catalunya-. fou meteoròleg, gran mecenes de la cultura catalana, científic, industrial surer, filantrop, bibliòfil i escriptor.

L’exposició serà presentada pels seus comissaris Jordi Soler i Manuel Castellet, que n’explicaran els eixos vertebradors i el diàleg que cinc artistes visuals: Ana Garcia-Pineda, Roc Parés i Burguès, Jaume Pitarch, Job Ramos i Carles Santos, que han establert amb la figura i el pensament de l’il·lustre mecenes, a qui desconeixien anteriorment, a través de l’encàrrec rebut de crear una obra inspirant-se en una de les facetes del personatge.

Aquestes obres conformen l’exposició “La família, el llegat; Mecenatge; Catalanitat; Renúncia; Tot un caràcter, i Exili”. Cada bloc és delimitat per un element carregat de simbolisme: una porta. I és que el mecenes es va fer portar a l’exili suís la porta de la seva biblioteca de Sant Feliu de Guíxols, que també es pot contemplar a la mostra.