Colau convida un membre de cada partit al viatge per conèixer la situació de refugiats

0
Ada Colau
Ple de l'Ajuntament de Barcelona | Foto: Europa Press
Ada Colau
EP: Ayuntament de Barcelona

D’aquesta manera és podrà fer més efectiva la feina

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha anunciat aquest divendres que convidarà un membre de cada partit al viatge institucional que farà aquest dimecres a les zones d’entrada de refugiats a Europa per conèixer el treball d’alguns ajuntaments sobre aquest tema.

En el primer ple ordinari del mandat, Colau també s’ha compromès a millorar la col·laboració amb la resta de formacions per a una millor implantació de l’acollida de refugiats, després de les queixes en aquest sentit de tota l’oposició menys de la CUP.

L’exalcalde i líder de CiU al consistori, Xavier Trias, ha felicitat l’alcaldessa per aquesta iniciativa, però ha destacat que el seu grup no vol limitar-se a “aplaudir”, sinó que vol intervenir i col·laborar expressant el seu punt de vista.

La presidenta del grup de C’s, Carina Mejías, li ha exigit una major transparència en el procediment i li ha preguntat sobre la partida pressupostària de la iniciativa i si l’Ajuntament ha tingut en compte que els refugiats puguin romandre diversos anys en aquesta situació, i ha avisat: “No admetrem que s’instrumentalitzi l’acollida de refugiats”.

El líder d’ERC, Alfred Bosch, ha instat el Govern municipal a garantir una distribució equilibrada de l’acollida de refugiats, a utilitzar millor les infraestructures existents com el Fons Català de Cooperació i a evitar que qualsevol xarxa de solidaritat es converteixi en un “lobby polític” de diversos ajuntaments d’un color polític determinat.

El líder municipal del PSC, Jaume Collboni, ha opinat que els deu milions que es destinaran a la mesura són una “xifra excessiva per a un mes”, s’ha preguntat si la quantitat formarà part del pressupost de l’any que ve i ha reiterat la voluntat dels socialistes a col·laborar i no adherir-se en aquesta matèria.

El del PP, Alberto Fernández, ha acusat Colau de fer electoralisme amb els refugiats i que sigui l’únic tema que la preocupa i li ha demanat que “no jugui amb el drama”, i María José Lecha de la CUP ha donat suport a la iniciativa i ha lamentat que a molts immigrants de Barcelona els hagin denegat l’estatus de refugiats.

MÉS ASSESSORAMENT DEL GOVERN

El consistori ha aprovat una proposició presentada per la CUP per sol·licitar al Govern espanyol més fons per acollir refugiats, i perquè s’incrementin les places d’asil i la dotació pressupostària, que ha comptat amb el vot favorable de tots els grups menys de C’s, que s’ha abstingut, i del PP que ha votat en contra.

La tinenta d’alcalde de Drets socials, Laia Ortiz, ha demanat a la Generalitat que assessori l’Ajuntament “més enllà de voler dir on van o no van els refugiats“, després que el coordinador del Comitè per a l’Acollida de Refugiats, Àngel Miret, hagi dit que es preveu una primera acollida a la Casa Bloc, propietat del Govern.

AMPLIACIÓ DEL PEU

El ple també ha aprovat –amb el vot favorable de tots els grups menys de la CUP, que s’ha abstingut– l’ampliació a 120 mesos el termini per reintegrar les quantitats pendents de la liquidació negativa de la Participació en els Ingressos de l’Estat (PIE) per millorar la tresoreria dels comptes del consistori.

A més, s’ha acordat constituir la nova Comissió de Delimitació Territorial de l’Ajuntament de Barcelona.