Colau demana Rajoy que escolti als manifestants de la Diada

0
Ada Colau 5
Ada Colau somriu mentre atén als mitjans | Foto: Europa Press

L’alcadessa de Barcelona aconsella al govern espanyol “no es cansin” comptant manifestants a la Diada perquè, aposta Colau, “seran molts”

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha defensat aquest dissabte el dret a decidir, i ha avisat que els assistents a la manifestació de l’ANC i Òmnium per a la Diada de diumenge “tornaran a ser un número suficient” perquè un govern espanyol amb vocació d’escoltar a la ciutadania els tingués en compte, qualitat que no veu en el president Mariano Rajoy. “No es cansin comptant-los, seran molts. Potser són més o potser menys que en els últims quatre anys. En qualsevol cas, tornaran a ser un número suficient”, ha assegurat en un article en ‘El País’ recollit per Europa Press, que assenyala que l’immobilisme de Rajoy ha alimentat la idea que Espanya és irreformable, quelcom que no comparteix ni veu reaccionari.

La també líder de BComú -que assistirà a la manifestació de la Diada i defensa un referèndum- creu que s’està judicialitzant un conflicte i que això no representa la pitjor sortida possible, a més de polititzar la justícia: “Cada vegada que Rajoy amenaça a les institucions catalanes amb mesures penals no està insultant només als representants del poble català, sinó al conjunt de l’Espanya democràtica”.

Considera urgent ampliar el reconeixement i la garantia dels drets civils i socials, inclòs el dret a decidir, que “no és un desafiament a la democràcia, sinó un desafiament democràtic”, davant del que Rajoy sempre respon defensant l’indestructible unitat d’Espanya i la necessitat d’afrontar el que ell nomena desafiament secessionista, segons Colau.

 

L’autonomisme, una “via morta”

Destaca que la desafecció que veu en els catalans cap a l’Estat té com detonant la sentència del Tribunal Constitucional (TC) contra l’Estatut i com a principal responsable al PP, al qual acusa d’actuar de manera insensata, i afegeix: “L’actitud claudicant del PSOE després de la sentència i el procés recentralitzador impulsat pel PP han convertit l’autonomisme en una via morta”.

Defensa el diàleg, actitud per a la qual “la dreta espanyola, en les seves formes més velles o noves, sembla incapacitada”, i demana un model que reconegui la plurinacionalitat i el dret a decidir a través de la fraternitat, quelcom que també veu necessari a Europa. Colau assegura que les eleccions gallegues i basques del 25 de setembre demostraran que Rajoy veu una Espanya uniforme però és només un constructe mental, en paraules de l’alcaldessa: “Espanya ja és un Estat plurinacional de fet. Ara necessita ser-ho també de dret”.