Colau es planteja crear una moneda social per a Barcelona

0
Colau es planteja crear una moneda social per a Barcelona

Colau es planteja crear una moneda social per a Barcelona

Aquest tipus de moneda local ja està implantada a Girona

Ada Colau, nova alcaldessa de Barcelona, va plantejar en plena campanya electoral la possibilitat de posar en marxa una moneda local. La idea principal és que botiguers i particulars puguin canviar euros per una divisa que es creï a la ciutat i que serveixi per a donar sortida a productes i serveis a menor cost o amb avantatges afegits. Els funcionaris públics tindran l’opció de cobrar part del seu salari en aquesta moneda social.

Des de València també s’està valorant la implantació d’aquesta tipus de divisa municipal, Joan Ribó, nou alcalde de la ciutat llevantina, també va proposar a la seva campanya la creació d’una divisa social. Aquestes divises especials tindrien convertibilitat total amb l’euro, a tipus de canvi paritaris, amb l’objectiu de facilitar el seu ús.

Precedents de monedes socials

Els plans de Barcelona i València no són revolucionaris, ja que existeixen nombrossos precedents, exemples d’això són la lliura de Bristol al Regne Unit, el Chiemgauer al Lander alemany de Baviera o el Sol-violette a la localitat francesa de Toulouse. A Espanya també existeixen altres monedes locals, com el Ekhui de Bilbao, el Puma a Sevilla o el Res a Girona. La moneda gironina és de les que han gaudit de més èxit:”les empreses que se sumen a ella augmenten la seva facturació entre un 3% i un 5%”, indiquen des de l’empresa gestora. Aquesta moneda agrupa a 444 pimes, més del doble que l’any 2013, i l’utilitzen gairebé 3.000 ciutadans.

A Espanya existeix gran tradició en l’ús d’aquestes divises, durant la Guerra Civil van ser empleades a diverses localitats republicanes, com Alacant, Alcoi o Dénia, per a dur a terme amb èxit polítiques fiscals en uns anys on la moneda republicana escassejava a causa del conflicte armat.

Els principals condicionants de l’èxit

Segons Eduardo Garzón Espinosa, membre de la Fundació Europa dels Ciutadans d’Esquerra Unida, una divisa social exitosa ha de tenir tres característiques fonamentals:

Primer ha de gaudir de la plena confiança dels usuaris. La millor manera d’aconseguir-ho és fent que l’administració pública corresponent reconegui la seva validesa i que alhora l’accepti com a mètode de pagament dels impostos. És importantíssim que la quantitat de moneda social no sigui excessiva, s’ha d’ajustar al volum de compromisos tributaris perquè no perdi valor ràpidament.

La segona característica que marcarà l’èxit de la nova moneda és deixar ben clar la fórmula jurídica d’aquesta. Encara que sembli contradictori, ha d’evitar-se que tingui la naturalesa d’una moneda per a evitar incompatibilitats amb la legislació de la Zona Monetària on s’amprarà. Segons assenyala Garzón, el nou instrument ha de tenir la naturalesa jurídica de crèdit fiscal en comptes de moneda.

El tercer i últim factor d’èxit és que la divisa local ha de ser, preferiblement, exclusivament electrònica, ja que és molt més barat que imprimir bitllets i crear monedes.

Quina és la principal virtut d’aquestes monedes locals?

El principal aspecte positiu és que la moneda només és vàlida al territori on s’ha creat. Com a conseqüència d’aquest fet, les compravendes es produiran localment tot impulsant l’activitat econòmica local, així s’evita que les noves divises acabin abandonant el seu territori natural, com passa freqüentment amb els diners oficials.

Per altra banda, aquesta fórmula de finançament permet que l’impuls en inversió pública no incrementi les compres a altres regions, evitant així que el saldo comercial empitjori.

Per últim i no menys important, la mateixa naturalesa d’aquesta tipologia de moneda fa inviable que puguin ser utilitzades amb fins especulatius, ja que aquest tipus d’activitats financeres es desenvolupen en l’àmbit global. D’aquesta forma es dóna prioritat a l’economia real.