Colau homenatja Ferrer i Guàrdia

0
Ada Colau
EP: Ada Colau
Ada Colau
EP: Ada Colau

Acudeix a l’ofrena del 106 aniversari de l’afusellament del pedagog

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha participat aquest dimarts en l’ofrena floral en homenatge al 106 aniversari de l’afusellament de l’impulsor de l’Escola Moderna, Francesc Ferrer i Guàrdia, de qui ha destacat l’aposta per una “pedagogia crítica, integral, racionalista i antiautoritària”.

Ha defensat el republicanisme, el laïcisme, educar en la capacitat crítica i combatre l’adoctrinament i el pensament únic, “una de les pitjors coses que en les últimes dècades s’ha intentat instal·lar des de les esferes del poder” perquè impedeix que la societat avanci, ha dit.

Colau ha defensat una escola que serveixi per a la vida —“tota activitat humana ha de servir sobretot, abans que res i sense excuses, a defensar la vida digna”–, i ella treballarà en aquesta direcció i per fer de Barcelona una ciutat més justa i democràtica, cosa que creu que només pot aconseguir-se si és un projecte compartit amb la societat.

“En memòria de la vida de Ferrer i Guàrdia, volem fer de Barcelona una ciutat no de súbdits ni de clients, sinó de ciutadans lliures, iguals i fraterns“, ha destacat, cosa per a la qual veu crucial l’educació, per la qual cosa ha avisat que, des de dins i fora de les institucions, combatrà les retallades i el saqueig d’allò públic i lluitarà per l’educació de qualitat, en les seves paraules.

AFUSELLAMENT DE COMPANYS

Ha lamentat que de Ferrer i Guàrdia calgui recordar-ne l’afusellament el 1909 –acusat d’haver instigat la Setmana Tràgica–, i que d’aquí a dos dies es commemori també el de l’expresident de la Generalitat Lluís Companys: “Esperem que no sigui premonitori per als presents. Estem recordant molts afusellats”.

VICENÇ MOLINA

El membre del patronat de la Fundació Ferrer i Guàrdia, Vicenç Molina –que va ser professor d’història de Colau, com ella ha recordat–, ha destacat la necessitat de l’acció pedagògica perquè les persones siguin crítiques i es plantegin la realitat.

Colau ha afirmat que figures com Ferrer i Guardia i seguidors del seu llegat com Molina tenen força veure que una dona com ella, “activista, rebel i catalana, pugui arribar a ser alcaldessa de la ciutat”.

Molina ha insistit que “no hi ha possibilitat d’emancipació dels humans si no és per l’acció pedagògica”, cosa que ha assegurat que no pot aconseguir-se apartats del laïcisme i d’un entorn que afavoreixi el pensament crític.

[quote]”Capacitar els nens, joves i adolescents perquè puguin accedir algun dia a un món en què no calgui fugir de cap lloc per odi o misèria, en què sigui possible que qui vingui a Barcelona vingui perquè vol i no perquè hagi de refugiar-se”, ha demanat Molina.[/quote]

En l’ofrena floral, organitzada per la fundació al monument de Ferrer i Guàrdia de Montjuïc, hi han participat una vintena d’entitats inclosa l’Ajuntament de Barcelona –Colau, el tinent d’alcalde Jaume Asens i el regidor d’ERC Jordi Coronas–, l’Ajuntament d’Alella, la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (Favb) i els sindicats Ustec, CCOO i CGT.