Colòmbia, “molt a prop d’aconseguir la pau”

0
Juan Manuel Santos Colombia a prop d'aconseguir la pau
El president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, i l'expresident Álvaro Uribe | Foto: Europa Press

El president Juan Manuel Santos es mostra optimista malgrat l’acord amb les FARC no va ser ratificat al referèndum del passat 2 d’octubre

El president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, assegura que el país és “molt a prop d’aconseguir” una pau “estable, duradora i amb un suport més ampli”. Ho ha assegurat després de reunir-se amb els expresidents Álvaro Uribe i Andrés Pastrana i menys d’una setmana després que l’acord de pau fos rebutjat per la població al referèndum del 2 d’octubre. “Si tots tenen aquesta voluntat i contribueixen amb responsabilitat, realisme i celeritat, ho aconseguirem”, ha afirmat el mandatari en roda de premsa, després de prop de quatre hores de reunió amb Uribe.

El mandatari ha assenyalat que el seu propòsit és “escoltar” els diferents sectors de la població que van optar pel ‘no’ en el plebiscit de diumenge passat, amb l’objectiu d'”obrir un nou espai de diàleg nacional i d’unió al voltant de la pau tan anhelada per tots” i, en la mesura del possible, atendre les seves observacions i propostes.

 

Reunió entre les FARC i Uribe

La reunió entre Santos i Uribe arriba just quan des de les FARC no es descarta una reunió amb l’expresident, que va encapçalar la campanya pel ‘no’ al referèndum. Des de l’emissora Caracol Radio s’afirma que diferents integrants de les FARC obren la porta a una possible reunió. Segons aquests integrants de la guerrilla, estan oberts a dialogar amb tothom “i dir que no parlem amb Uribe seria excloure un sector molt important”.

En paral·lel, el president Juan Manuel Santos ha pogut veure com milers de colombians, en la seva majoria estudiants universitaris, han sortit als carrers de Bogotà i altres 13 ciutats del país per exigir un acord de pau entre el govern i les FARC malgrat el ‘no’ del referèndum. Al crit d'”Acord ja”, milers de persones s’han concentrat en diferents ciutats, vestides amb samarretes i banderes blanques, perquè “la llum guiï les negociacions” entre les delegacions, segons un dels participants en la mobilització, César Adolfo Parra. “La nostra petició és que el Govern i les FARC no s’aixequin de la taula i més aviat trobin sortides”, ha afegit.