[twocolumns] your text here [/twocolumns][twocolumns class=”omega”] your text here [/twocolumns][image_sliders]
[image_slider link=”full_url_link” source=”full_image_source”] Description [/image_slider]
[image_slider link=”full_url_link” source=”full_image_source”] Description [/image_slider]
[image_slider link=”full_url_link” source=”full_image_source”] Description [/image_slider]
[/image_sliders]

[twocolumns] your text here [/twocolumns][twocolumns class=”omega”] your text here [/twocolumns]

Com afectaria una inversió magnètica a les nostres vides?Així afecta les nostres vides la inversió magnètica que pot haver començat

T’ho expliquem tot sobre un curiós fenomen que podria estar produint-se en aquests mateixos moments, a la llum de les últimes troballes científiques. L’última inversió magnètica va ser la de BrunhesMatuyama, i es data en aproximadament fa 780.000 anys. Tindrà aquesta conseqüència en les nostres vides?

Envoltant a la Terra es troba un camp de força magnètica, originat per l’efecte combinat dels moviments de rotació i dels corrents elèctrics, produïdes en el nucli del nostre planeta, que conté ferro fos altament conductor. De tant en tant les posicions dels camps magnètics s’inverteixen, de manera que el pol sud magnètic acaba ocupant la posició en què estava el pol nord, i viceversa.

L’última inversió magnètica va ser la de BrunhesMatuyama, i es data en aproximadament fa 780.000 anys, encara que aquesta xifra varia segons les localitats i el mètode de datació emprat. Per estudiar aquesta inversió i situar-la en el temps, els científics estudien estrats amb materials ferromagnètics, és a dir, que s’orienten en funció del camp magnètic terrestre. Si es coneix l’edat de la roca estudiada, la posició d’aquests minerals ens indicarà on apuntava cada pol magnètic en aquella època.

Un dels últims estudis al respecte ha estat realitzat per un equip de científics de l’Institut Nacional d’Investigació Polar de Tòquio, que ha estudiat la cendra volcànica dipositada just abans de la inversió magnètica. El treball, que es publica a la revista científica Geology, ofereix un mètode de datació molt més precís de tots els empleats fins ara, i revela que la inversió magnètica es va produir fa 770.200 anys, amb un marge d’error d’uns 7.300 anys.

Com afectaria una inversió magnètica a les nostres vides?

Quan serà la propera inversió magnètica?

Encara que no està comprovat, els científics tenen cada vegada més clar que és possible que estiguem a l’avantsala d’un nou intercanvi dels pols magnètics. Per exemple, els satèl·lits de l’Agència Espacial Europea (ESA) han detectat que el camp magnètic s’està debilitant més de pressa del que es pensava, i que el nord magnètic sembla desplaçar cap a Sibèria.

D’altra banda, un estudi publicat l’any passat a la revista International Journal Geophysical va revelar que l’última inversió magnètica, la de BrunhesMatuyama, no va trigar gaire a produir-se: de fet ho va fer en menys de 100 anys.

Els investigadors autors del treball es van basar per postular les seves conclusions en els estudis sobre l’alineació del camp magnètic en uns antics sediments lacustres en els Apenins italians.

Tindrà aquesta inversió magnètica conseqüències en la nostra vida? Els científics no pensen que hi hagi efectes catastròfics: de fet, els moments d’inversió magnètica no coincideixen amb cap període d’extinció massiva d’espècies.