El Consorci encarregat de la investigació dels ‘Papers de Panamà’ coordina el treball de periodistes d’arreu del món

Els ‘Papers de Panamà’, la filtració més gran de la història que ha implicat a polítics i personalitats de l’esport i la cultura amb societats offshore de diversos paradisos fiscals, és una de les investigacions periodístiques que més interès han suscitat. El treball de més de 300 periodistes d’arreu del món ha estat coordinat per l’ICIJ, el Consorci Internacional de Periodistes d’Investigacions, una entitat privada sense ànim de lucre amb seu a Washington. Amb només 12 persones en plantilla fixa, han aconseguit publicar diferents exclusives que han fet trontollar governs com el d’Islàndia, que ha vist dimitir el seu primer ministre pels ‘Papers de Panamà’.

Mentre molts encara estan pendents dels noms implicats amb les societats offshore a Panamà que queden per conèixer, alguns es pregunten com funciona una organització com l’ICIJ, que ha aconseguit que durant un any 360 periodistes de 76 països mantinguessin en secret aquesta investigació.

Qui participa a l’ICIJ?

Mar Cabra, responsable de l’ICIJ a Espanya, explica que el Consorci té ‘fitxats’ diferents periodistes arreu del món que reuneixen els requisits necessaris per col·laborar en les investigacions –siguin per les especialitzacions d’aquests o pel mitjà on treballen-. Quan des de l’ICIJ reben una filtració o informació com la que ha desembocat en els ‘Papers de Panamà’ –que en un principi es va rebre en un diari alemany-, l’ICIJ activa els seus periodistes, es posen en contacte amb ells i després es coordina amb els mitjans on treballen –en aquest cas, La Sexta va destinar tres redactors en aquesta investigació-.

En tot moment, el que fa l’ICIJ és coordinar a tots els periodistes que, cadascun centrat al seu país, ajuda a posar noms i cognoms, a banda de donar credibilitat a les informacions. “Només coordinem el treball”, afirma Mar Cabra a Report.cat, que detalla aquesta coordinació en unes mínimes “regles del joc”: quan s’acabi la investigació, tots publicarem la informació al mateix temps i serà l’ICIJ qui posi la data.

Qui paga als periodistes?

Bona part dels professionals que investiguen amb l’ICIJ estan contractats per diferents mitjans d’arreu del món, que es beneficien de publicar ‘en exclusiva’ la informació que els seus periodistes puguin extreure en coordinació amb altres professionals. Aquests són pagats pels seus mitjans però hi ha una part dels investigadors que ho fan com freelance¸ sense cap relació amb algun mitjà. Explica Cabra que, en aquests casos, o l’ICIJ els contracta i paga pel temps que s’estima dura la investigació o es dona llibertat a aquests periodistes de vendre la informació a mitjans del seu país per poder finançar el seu treball i despeses.

Tecnologia i dades

Sens dubte, la tecnologia facilita el treball de coordinació entre periodistes que potser mai es coneixeran en persona però que treballen intensament durant mesos. “Imagina’t rebre la quantitat de dades dels Papers de Panamà en caixes”, expressa Cabra en referència a com treballar les dades per mitjà de les noves tecnologies també facilita el treball de tots els periodistes.

Ara, doncs, el treball del periodisme d’investigació es basa en les dades i també en la globalització que faciliten les noves tecnologies. “Ara el crim és global així que el periodisme també ho ha de ser”, conclou Mar Cabra.

 

Compartir
Article anteriorCrida a revisió a 2.700 Tesla Model X
Article següentQuatre ferits en un accident de trànsit a Terrassa
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]