“La situació dels refugiats és molt precària”, denuncia una ONG

 

La situació actual dels refugiats d’arreu del món provinents de Síria està estancada. Segons l’ACNUR, la xifra de refugiats a finals d’octubre va ascendir a 4.180.631. El 97,4 % de refugiats provinents de Síria estan localitzats a cinc països principals: Líban, Jordània, Iraq, Egipte i Turquia. Mentrestant, a la resta del món només s’han ofert un total de 104.410 places de reassentament que representen un 2,6 % de la població total de refugiats, segons dades d’Amnistia Internacional. A excepció d’Alemanya i Suècia, els 26 països restants de la Unió Europea van prometre aproximadament unes 8.700 places de reassentament, és a dir, un equivalent al 0,2 % dels refugiats sirians dels principals països d’acollida. En un context de por, terrorisme i crisi humanitària, trobar un lloc segur és gairebé impossible, i més encara per aquests refugiats. Si tracten de fugir del seu país, a causa del conflicte i la ocupació per part de l’Estat Islàmic, s’enfronten a les més dures de les restriccions frontereres i al risc de ser expulsats del país i ser retornats a Síria.

Diari Català ha tingut la oportunitat de parlar amb Susana Hijazi, assessora legal, encarregada de l’àrea de refugiats i membre de la junta directiva de l’organització sense ànim de lucre Asociación de Apoyo al Pueblo Sirio (AAPS), amb seu a Madrid. Aquesta associació, a banda de campanyes d’ajuda humanitària directa a Síria, s’encarrega de dirigir i administrar altres tipus de campanyes: d’alimentació, recollida de mantes, recollida de material sanitari, i ajuda a refugiats siris a Espanya. En aquest últim cas, l’associació s’encarrega d’oferir assistència legal, personal i laboral als refugiats que es queden fora del sistema un cop esgotada la protecció pública a la que tenen dret.

Refugiats a Espanya

La situació actual de refugiats a Espanya és molt precària”, comenta, i destaca que “sobretot a la segona fase d’acolliment, que és quan ja poden sortir del centres d’acollida i alguns d’ells ja poden tenir l’estatus d’asil”. La directiva de l’ONG es mostra preocupada i contundent: “Estan fora del sistema”, diu, i acusa l’estat de no dur a terme polítiques d’integració necessàries i de no proveir d’ajuts econòmics suficients per poder mantenir la situació.

Hijazi ens explica que quan els refugiats surten del centre d’acollida “no els hi donen un pis, i els pocs que donen estan buits, sense mobiliari, sense cap mena d’ajuda” i observa com un gran problema que els refugiats encara no tenen temps “d’entendre l’idioma”. Remarca que una greu conseqüència d’això és no poder introduir-se dins el món laboral.

“La situació actual de refugiats a Espanya és molt precària. Estan fora del sistema”

Pel que fa al paper que ha d’assumir l’Estat espanyol per reassentar els refugiats, recorda que “el número de refugiats que hi ha actualment [a Espanya] sumat al número de refugiats que es suposa que està disposat a acceptar només respresenta un 0,1 % de la població”, i constata que per l’Estat espanyol, acceptar l’acollida de més refugiats dels que li pertoca “és totalment assequible”. D’altra banda, la nostra entrevistada assegura que “amb els més o menys 1.000 refugiats que hi ha ara, Espanya incompleix les seves obligacions com a estat respecte als drets d’asil que tenen aquestes persones”.