Comença el judici per l’atac feixista a la Llibreria Blanquerna

0
Simpatitzants de l'extrema dreta concentrats davant Blanquerna durant la Diada de 2014. Foto: Europa Press
Simpatitzants de l'extrema dreta concentrats davant Blanquerna durant la Diada de 2014. Foto: Europa Press

L’Audiència Provincial de Madrid obre avui la vista oral per jutjar l’atac de diversos grups feixistes a la Llibreria Blanquerna de Madrid

Durant l’acte de celebració de la Diada de Catalunya, al 2013, un grup format per 14 homes i una dona amb la cara tapada i simbologia franquista van irrompre al Centre Cultural Blanquerna de Madrid de manera violenta. A partir d’avui, l’Audiència Provincial de Madrid jutjarà els imputats.

La Fiscalia demana entre dos i quatre anys de presó per als atacants. La condemna major seria per als agressors del Delegat de la Generalitat Josep Maria Bosch i el diputat de Convergència Josep Sánchez Llibre, entre els quals es troba Jesús Fernando Fernández Gil, a qui li pot caure una condemna més elevada al ser el que va encapçalar l’entrada a Blanquerna.

Els participants de l’atac han estat acusats per la Fiscalia dels delictes de desordre públic, contra les llibertats, per atemptat i coaccions, entre d’altres. Algunes de les acusacions, com la Generalitat, demanen 16 anys i 9 mesos per als assaltants. Cal recordar que un càmera també va ser agredit, però no ha trascendit què demana la seva acusació.

Entre aquestes 15 persones, es trobaven simpatitzant o militants de diversos grups i partits feixistes espanyols – com Alianza Nacional o Falange Española – integrats dins España en Marcha, una iniciativa sorgida l’any 2013 que pretenia juntar els partits d’extrema dreta espanyols i fer un front comú. L’atac a la llibreria Blanquerna havia de servir com a llançament d’aquesta fusió.

Els atacants van llençar gas lacrimogen dins el recinte i van causar desperfectes materials, a més de les agressions a Sánchez Llibre, Bosch i el càmera de televisió. Entre els que a partir d’avui seran jutjats es troben dirigents històrics de l’extrema dreta espanyola, com el líder de La Falange, Manuel Andrino, Íñigo Pérez de Herrasti, destacat dins Alianza Nacional i el vicepresident de Democracio Nacional, Pedro Chaparro.

Pérez de Harrasti ja va ser condemnat l’any 2000 per tenir explosius i armes amb les quals volia atemptar contra diversos autobusos amb familiars de presos d’ETA. És també cosí del fins ara ministre de Defensa conservador Pedro Morenés, segons van informar el diari ARA i eldiario.es.