La Comissió es pronunciarà al juliol sobre la multa a Espanya pel dèficit

0
Diners euros
Foto: Europa Press

Brussel·les descarta una nova pròrroga en la decisió de multar l’Estat espanyol per incomplir els objectius de dèficit

El vicepresident de la Comissió Europea per a l’Euro i el Diàleg Social, Valdis Dombrovskis, ha garantit aquest dimarts que Brussel·les no endarrerirà un altre cop la decisió que ha de prendre per iniciar o no un procés sancionador contra Espanya per incomplir el dèficit del 2015 i ha confirmat que es pronunciarà sobre aquesta qüestió a començament de juliol.

“Com saben, les decisions sota el procediment per dèficit excessiu en el cas d’Espanya i de Portugal han estat ajornades fins a principis de juliol. No hi ha plans per posposar més aquestes decisions”, ha expressat el letó en la compareixença davant de la Comissió d’Afers Econòmics i Monetaris del Parlament Europeu.

Tot i això, Dombrovskis ha evitat avançar la direcció d’aquesta decisió. “No estic en condició de prejutjar la decisió de la Comissió el juliol, però és el deure de la Comissió, com a guardiana dels tractats, aplicar el Pacte d’Estabilitat i Creixement”, ha manifestat.

Així, el vicepresident de l’Executiu comunitari ha recordat que el primer pas per iniciar el procés sancionador, que podria suposar una multa de 2.000 milions per a Espanya, és que Brussel·les certifiqui la falta d’acció efectiva per part del Govern espanyol i que es donaran nous passos si és confirmada després per ministres de Finances de la UE (Ecofin).

En aquest sentit, el polític letó ha afirmat que Brussel·les tindrà en compte que la seva decisió sota el procediment per dèficit excessiu pot tenir possibles efectes sobre la recuperació de l’economia espanyola, al mateix temps que ha subratllat que la Comissió valora els esforços d’Espanya i Portugal per tornar al creixement.

“La Comissió té la intenció de garantir que tots els països poden enfortir les seves recuperacions i assegurar un entorn econòmic positiu. Això, en qualsevol cas, és una cosa que la Comissió necessita tenir en compte quan decideixi fer nous passos”, ha postil·lat.

A més, preguntat per la promesa de Mariano Rajoy d’abaixar els impostos si guanya les eleccions, Dombrovskis ha assenyalat que és possible sempre que Espanya se cenyeixi als seus objectius fiscals, i ha recalcat que el nou camí preveu un dèficit pressupostari del 3,7% aquest any i del 2,9% el 2017.

En qualsevol cas, ha destacat que el “consell general” de la Comissió Europea és traslladar la càrrega tributària des de les rendes del treball, especialment en el cas dels salaris més baixos, a altres gravàmens com el del consum, la propietat, el capital i els impostos verds.