Comparativa entre FIFA 16 i PES 2016

  0

   

  Els dos titans de la simulació de l’esport rei, FIFA 16 i PES 2016, encaren la nova temporada amb substancials millores a cada bàndol

  Tant Electronic Arts com Konami, els dos gegants encarregats del desenvolupament de FIFA i Pro Evolution Soccer per aquest ordre, no van oferir uns jocs polits el darrer any. Així ho va emetre la crítica, amb una generalitzada baixada de les notes dels anàlisis de tots dos títols que obligà a les companyies a escoltar als usuaris. Definitivament ho han fet, oferint allò que cada joc hauria d’haver esdevingut l’any 2015. FIFA 16 i PES 2016 tenen molts punts forts. Repassem què hi ha de nou a cadascun d’ells.

  El nou PES brilla al terreny de joc

  La millora més notable de Pro Evolution Soccer 2016 corre a càrrec d’un sistema de joc que, per fi, rememora els millors moments de la franquicia. El jove motor gràfic conegut com el FOX Engine, posat a prova per primera vegada l’any passat, va suposar un canvi de rumb, fent que el títol del 2015 fos l’experiment que permetria a Konami realitzar el veritable salt endavant enguany. S’han efectuat importants millores pel que fa a les animacions dels jugadors, fet que fa que el control sigui molt més realista.

   Neymar

  Repetint l’estratègia dels anys anteriors, les competicions oficials de la UEFA i la Champions League tornen a ser la carta guanyadora del joc, on hi podrem trobar tant els mateixos menús i marcadors oficials propis dels torneigs, com la inconfusible banda sonora de la competició europea mare a l’inici de cada partit. Tancant els punts positius, PES 2016 torna a destacar amb la tecnologia Player ID, un afegit que ofereix les animacions dels jugadors més mediàtics preses directament per ells mateixos gràcies al sistema de captura de moviments.

  Una vegada més, les llicències dels camps de futbol i les competicions de cada país tornen a esdevenir el taló d’Aquiles del simulador de Konami. Espanya és una de les grans excepcions europees, amb les lligues BBVA i Adelante sense cap escut que no sigui oficial. Però no és la tònica de la resta, on la lliga anglesa torna a ser el cas més afectat amb equips com el London FC o el Man Blue ocupant el lloc de les grans esquadres del Chelsea i el Manchester City, per exemple. De la mà d’ aquest defecte, l’edició d’enguany ve amb uns porters puntualment erràtics, particularment en els tirs a llarga distància.

  FIFA recupera l’estabilitat perduda

  El joc d’Electronic Arts té l’avantatge de partir amb un sistema ja establert des de fa uns anys. Però, FIFA 2015 va cometre l’error d’oferir-li massa importància al joc directe, ocasionant que els contraatacs fossin l’opció més lògica i, per defecte, fent que l’estratègia al centre del camp perdés poder. El nou FIFA és més lent, però també més realista. Els laterals del camp ja no són carrils de velocista i el joc de toc ha tornat a conduir l’experiència.

  Un dels handicaps de l’anterior entrega fou la feblesa defensiva dels centrals, sobretot en les passades aèries. Aquest any FIFA 16 incorpora filigranes més fàcils de realitzar i noves animacions que s’adapten als canvis de ritme, fent que la resposta a les pilotes altes sigui més immediata i efectiva. L’altre defecte era just davant la xarxa, amb uns porters massa tous amb l’u contra u que, ara sí, ofereixen una resposta més òptima. L’última gran virtut del nou FIFA és l’afegit inèdit dels primers equips de futbol femenins en un videojoc. Tot i que les opcions són molt limitades, suposa un gran pas endavant tant per la franquicia com per l’acceptació del futbol femení dins l’àmbit mundial.

   fifa16

  Tot i que rebrà diverses actualitzacions per corregir-los, ara per ara el joc incorpora errors menors, però que empitjoren l’experiència. Com a exemple, hi ha una excessiva pèrdua de temps dels porters i els jugadors en treure les pilotes al terreny de joc. Tanmateix, la versió en castellà segueix amb una gran quantitat de comentaris reciclats a càrrec dels habituals Manolo Lama i Paco González; una pràctica repetida en totes les entregues que mereix la revisió que sí s’ha fet amb PES 2016, amb noves veus pels incondicionals Carlos Martínez i Julio Maldonado.

  La guerra pel regnat més disputada dels darrers anys

  Decidir quin joc s’imposa per sobre de l’altre és una decisió molt personal. Però, és innegable que amdbòs títols estan molt més polits que els de l’any passat, millorant les respectives versions anteriors d’una manera notable. FIFA ve d’un camí molt més pla amb una fòrmula ja coneguda que va patir un entrebanc l’any 2015 i PES consolida l’experiment a mitges de l’any anterior. El millor futbol ha tornat als videojocs, toca celebrar-ho.

   

  11