Comunitats corals a Palamós

0
Coral de Palamós/EUROPA PRESS
Foto: Coral de Palamós/EUROPA PRESS

Un equip científic ha descobert aquest impactant descobriment

Un equip científic ha descobert en el canó de La Fonera, també conegut com el canó de Palamós, unes riques comunitats de coral profundes. Un ecosistema molt vulnerable a l’activitat humana, i que han descrit en un article de la revista ‘Plos One‘ investigadors de la Universitat de Barcelona i el CSIC.

Els corals d’aigua freda, coneguts des de fa segles pels pescadors noruecs, han estat observats en diferents latituds del món, i són considerats els ‘cosins’ d’aigua freda dels esculls de coral de les regions tropicals.

A la península Ibèrica, les primeres comunitats de corals d’aigua freda es van descobrir el 2010 en el canó d’Avilès, en el mar Cantàbric, i al mediterranis equips de la UB i el CSIC havien descobert colònies vives en el canó del cap de Creus.

Es calcula que les noves comunitats descobertes per l’equip d’investigació en el canó de La Fonera, d’entre 130 i 370 metres de profunditat, ocupen potencialment una extensió d’uns 400.000 metres quadrats.

“Aquests nous hàbitats estenen la província de corals d’aigua freda a la mediterrània occidental més al sud del que fins ara es coneixia”, ha assegurat Galderic Lastras, un dels investigadors.

El canó de la Fonera presenta un relleu molt abrupte, amb profunditats molt grans gairebé prop de la línia de la costa, i el vessant nord, on es practica habitualment la pesca d’arrossegament, presenta un relleu suavitzat en comparació del vessant sud, molt més abrupta.