Les conclusions de la comissió del procés, al Ple d’aquesta setmana

0
Parlament 3
Parlament de Catalunya | Foto: Europa Press

JxSí té intenció de portar les conclusions de la comissió al darrer Ple de juliol malgrat la Mesa havia decidit no incloure-les en un primer moment

JxSí té la “voluntat” de portar al Ple del Parlament d’aquesta setmana les conclusions de la comissió d’estudi que aposten per iniciar un procés constituent a Catalunya, han explicat fonts del grup.

La Mesa del Parlament, controlada en la seva majoria per JxSí, havia decidit no incloure’l en l’ordre del dia, però el reglament de la Cambra en l’article 81 permet ampliar un ordre del dia a petició de “dos grups parlamentaris o d’una cinquena part dels membres del Parlament”.

Amb 62 diputats, JxSí té la majoria suficient per demanar un canvi en l’ordre del dia, llavors la Cambra el sotmetrà a votació, i JxSí necessitarà els vots de la CUP per aprovar aquest canvi -els anticapitalistes ja han dit que donen suport a votar les conclusions-.

La inclusió d’aquest punt en l’ordre del dia és polèmic perquè el Tribunal Constitucional (TC) ha advertit la Cambra catalana que l’activitat de la comissió d’estudi havia de sotmetre’s al compliment de les exigències de la Constitució i no podria dirigir-se a l'”obertura d’un procés constituent a Catalunya encaminat a crear la futura constitució catalana i l’estat català independent”.

JxSí ha abordat aquesta decisió després d’una reunió de la direcció del grup d’aquest dilluns al Parlament, i no ha precisat si proposarà aquest canvi en l’ordre del dia per aquest dimarts, dimecres o dijous, els tres dies que està previst que duri el Ple.