Els taxistes de Sabadell, en peu de guerra contra la funerària

1
taxistes sabadell funeraria diari catala
Taxistes de Sabadell davant la funerària del municipi | Foto: Magno Castillo

Els taxistes es planten davant els requisits que la funerària imposa als professionals que vulguin realitzar el servei d’acompanyament als enterraments

 

Les relacions entre els taxistes de Sabadell i la funerària del municipi estan a dia d’avui més tenses que mai. Després de més d’un any de negociacions, els taxistes s’han plantat davant el que consideren unes “condicions inacceptables” per part de Torras SA, la concessionària de la funerària de Sabadell, que des de finals de 2014 exigeix als taxistes que fan el servei d’acompanyament als enterraments unes normes de neteja i qualitat als vehicles. “Teníem queixes de les famílies respecte la falta de neteja als taxis i la vestimenta dels taxistes a l’estiu”, explica a Diari Català Xavier Pons, el gerent de la funerària, que no creu exagerades les condicions demanades als taxistes.

En concret, la funerària demana que el taxista que vulgui ser considerat apte per realitzar els serveis d’acompanyament als enterraments –qui porta als familiars des de la funerària fins el lloc d’enterrament o incineració- ha de complir amb tres estàndars: un cotxe d’alta gamma, una vestimenta adequada i un taxi ben net. D’altra banda, també es demana una comissió per cada taxi que realitzi el servei, fet que no ha estat acceptat per la majoria dels 143 taxistes amb llicència que hi ha Sabadell. “No estem gens d’acord amb aquestes noves condicions” denuncia a aquest diari el representant dels taxistes de Sabadell, que denuncia que no tenen diners per comprar “el cotxe d’alta gamma que demanen a la funerària”.

Juan, el representant, a més nega que hi hagi cap queixa respecte la vestimenta o la neteja dels taxis. “Això és mentida” respon al temps que creu que “són excuses barates” per tal de no continuar oferint aquests taxistes la possibilitat de fer el servei. En concret, existeix un decret municipal que obliga a la concessionària de la funerària a contractar el servei a taxistes de Sabadell, tot i que no obliga a que tots els taxistes hi participin. Per aquest motiu, Torras SA, una empresa de capital 100% privat ha decidit contractar a aquells taxistes que, en el seu criteri, ofereixi un millor servei. “Vam preguntar a l’ajuntament si podíem escollir i ens van dir que com a empresa privada ho podíem fer”, explica Pons, que ha decidit confiar en l’empresa sabadellenca Styl Taxi, que s’especialitza en taxis d’alta gamma i que, segons explica Pons, “cobren el mateix i han acceptat la comissió que proposàvem”.

Precisament la comissió i el fet d’exigir uns vehicles d’alta gamma semblen els motius darrere el trencament de les negociacions entre taxistes i funerària, en les quals l’ajuntament de Sabadell estava fent de mediador. Ara, davant aquest conflicte, el treball al consistori es dobla, ja que hauran de gestionar un desencís que afecta dues regidories, la de mobilitat (pels taxis) i la de salut (per la de la funerària). Tot i que el col·lectiu de taxistes considera que “l’ajuntament podria fer més en aquest cas”, la realitat és que la funerària pot escollir a qui lo dóna el servei –sempre que sigui de Sabadell- i serà difícil per als taxistes avançar en les seves demandes mentre Torras SA mantingui aquests requisits. Això sí, per Xavier Pons “no hi ha cap problema en admetre a qualsevol taxista en aquest servei si compleix amb els requisits”. Una esperança per als taxistes que busquen els ingressos que generen aquest servei.

Compartir
Article anteriorL’idioma de Far Cry Primal, creat desde zero
Article següentTeatre Tantarantana: ‘Ròmul, el Gran’
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]