El Congrés aprova la comissió d’investigació pel ‘Fernándezgate’

0
Jorge Fernández Díaz
El ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, al Congrés | Foto: Europa Press

Tots els partits excepte el PP voten a favor de crear una comissió d’investigació per esbrinar si el ministre Fernández Díaz ha posat en marxa una policia política

El Ple del Congrés ha aprovat aquest dimarts amb el vot en contra del PP i d’Unión del Pueblo Navarro i l’abstenció de Coalición Canaria, la creació d’una comissió d’investigació sobre la gestió del ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, al capdavant del seu departament per aclarir si ha posat en marxa una policia política per perseguir membres d’altres partits i si el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, està al cas de les seves maniobres.

El que ha tirat endavant ha estat la proposta plantejada en aquest sentit pel PSOE, però no la que, en termes similars plantejaven ERC i l’antiga CDC, que finalment ha estat retirada. La comissió d’investigació podria crear-se en les pròximes setmanes, però si hi ha terceres eleccions no podrà ni començar a treballar i quedarà dissolta automàticament amb les Corts. El debat s’ha celebrat en absència de Fernández Díaz, qui ha entrat a l’hemicicle just després del mateix per participar a la votació, i ha estat rebut amb aplaudiments burlescos per part d’Units Podem.

Les gravacions de la conversa que el ministre va mantenir fa dos anys amb l’exdirector de l’Oficina Antifrau de Catalunya (Oac) Daniel de Alfonso al seu despatx de Castellana 5, en què al·ludien a la recerca d’informacions per desprestigiar a dirigents d’ERC i CDC, han planejat durant tot el debat i fins i tot s’han escoltat a l’hemicicle. “Després de quedar en evidència el ministre ara ho porta tot en secret”, ha sentenciat el socialista Antonio Trevín denunciant que, tres mesos després de conèixer-se les gravacions, no se sap res del resultat de la investigació oberta pel ministeri de Fernández Díaz, a qui ha acusat de perseguir als seus adversaris polítics i obstaculitzar la investigació de casos de corrupció que afecten al PP. “Hi hagi on hi hagi un dirigent del PP en dificultats, allà sorgeix el ministre per solucionar el greuge”, ha comentat.

Per tot això, Trevín ha urgit a aclarir “si aquest Govern i especialment el seu ministre de l’Interior han creat una policia política” i si, com deia Fernández Díaz en les cintes el president Rajoy “ho sap tot”. “Volem saber si és així de simple i de sinistre”, ha dit.

Guerra de trinxeres

El portaveu adjunt d’ERC, Gabriel Rufián, ha posat a l’hemicicle part de la conversa del ministre amb l’exdirector de l’Oficina Antifrau. “Això és la conspiració d’un Vito Corleone sense honor. Si el delicte és ser català i independentista sol mereix que el meu poble ho aconsegueixi”, ha proclamat. Abans deixar clar que el ministre li fa “fàstic”, ha espetat als populars que mereixen “passar a la paperera de la història més negra d’aquest país”. “Jo els vull guanyar un guerra 80 anys després en la trinxera d’una comissió d’investigació”, ha afegit.

També el portaveu de l’antiga CDC, Francesc Homs, ha reproduït de viva veu part de les gravacions per ridiculitzar-les i ha avisat als diputats del PP que si no reconeixen la gravetat d’aquests fets és que no mereixen estar en els seus escons. “Han començat pels independentistes i després poden venir vostès perquè vostès també els cauen malament”, ha avisat a la resta de l’hemicicle.

 

El ‘Watergate’ espanyol

Des de Podem, el seu portaveu parlamentari, Íñigo Errejón, ha defensat que la comissió ha de posar-se en marxa, entre d’altres coses, perquè el ministre aclareixi si definia com “policia patriòtica” a les unitats “irregulars” que fabricaven les proves per criminalitzar a Podem i els independentistes.

Errejón ha sentenciat que el ministre ha “fracassat” i que està “de sortida” mentre el partit morat “acaba d’arribar”. Per part seva, el portaveu d’En Comú, Xavier Domènech, ha defensat que més que una comissió d’investigació faria falta “un ‘impeachment’ democràtic per tirar al Richard Nixon espanyol”.

En nom de Ciutadans, Miguel Gutiérrez ha mostrat el seu suport a la comissió perquè el Govern rebutja sotmetre’s al control ordinari del Congrés, per contribuir a “desprestigiar” a les Forces de Seguretat de l’Estat, per “usar” el seu despatx per controlar a altres formacions polítiques i perquè qualsevol explicació d’aquestes gravacions només llança “més foscor i dubtes” sobre els principis de legalitat i transparència que han de marcar l’acció d’un ministre.

Gutiérrez ha confirmat el seu suport a la creació de la comissió d’investigació plantejada pel PSOE i no així la d’ERC i l’antiga CDC perquè Ciutadans no va a contribuir al seu “victimisme”, més quan el Govern català fa amb els Mossos D’Esquadra “el mateix” que denuncien en la seva sol·licitud.

 

Dimissió o cessament

Des del PNB, Mikel Legarda ha avançat que els nacionalistes bascos abonaran obrir una comissió d’investigació per aclarir tot el que ha envoltat les escoltes de Fernández Díaz i ha aprofitat per exigir que, ja que el ministre no dimiteix ‘motu proprio’, el president del Govern, Mariano Rajoy, procedeixi al seu cessament.

El vot negatiu del PP ho ha justificat el president de la Comissió d’Interior, Rafael Merino, qui ha rebutjat per “irresponsable” que el Congrés investigui “presumptes fets ocorreguts en altres legislatures i ha preguntat al PSOE si també abonaria investigar els GAL si ho plantegés Podem. A més, ha acusat a l’oposició de posar en dubte la professionalitat de la policia i la Guàrdia Civil i ha explicat que, el que caldria investigar és “qui ha provocat unes escoltes il·legals al ministeri de l’Interior” i “per què les gravacions van sortir en plena campanya electoral”.

Des d’Unió del Poble Navarro (UPN), Carlos Salvador ha confirmat que no donarà suport a cap de les dues sol·licituds: la dels socialistes perquè considera que “no és creïble” ni “bentencionada”, i la dels independentistes catalans perquè, segons la seva opinió, resulta “paradoxal” que els qui plantegen “el major desafiament” a l’Estat de Dret pretenguin investigar parlamentàriament a un ministre que “compleix amb les seves funcions”.