El Congrés de Brasil aprova l’impeachment contra Rousseff

0
Dilma Rousseff brasil corrupcio petrobras lula da silva
Dilma Rousseff, la presidenta del Brasil | Foto: Presidència de Brasil

La presidenta brasilenya podria deixar el seu càrrec si el Senat aprova la decisió de la Cambra de Diputats

La Cambra de Diputats del Brasil ha votat a favor d’obrir un judici polític a la presidenta, Dilma Rousseff, una vegada s’han assolit els vots necessaris per donar llum verda a la mesura, tot i que encara no ha acabat el procés.

Una vegada s’han pronunciat tots els diputats, 367 s’han mostrat a favor de fer un ‘impeachment’ contra la mandatària, de manera que s’ha superat el nombre necessari per aprovar la mesura, que era de 342. Per la seva banda, 137 diputats han votat en contra, mentre que set s’han abstingut i dos han estat absents, segons ha recollit el diari brasiler ‘Folha de Sao Paulo’.

Minuts abans, José Guimaraes, que lidera el Partit dels Treballadors (PT) a la Cambra de Diputats, ha indicat que “el Govern lluitarà als carrers, al Senat i en la Justícia”. “Els colpistes venceran a la Cambra (de Diputats). Continuarem la lluita als carrers. Podem revertir-ho al Senat”, ha dit, en referència que la votació haurà de passar a la cambra alta del Congrés.

Al començament de la sessió, diputats afins i contraris a Rousseff han protagonitzat enfrontaments verbals molt tensos i fins i tot han arribat a empentes, després de 34 hores de debat en set sessions plenàries amb 273 discursos.

La tensió s’ha exacerbat quan diputats afins a Rousseff han protestat per la presència de diputats opositors apostats darrere de la taula que dirigeix la sessió, presidida per Eduardo Cunha (Partit del Moviment Democràtic Brasiler, PMDB).

Mentrestant, milers de manifestants s’han concentrat als carrers de ciutats com Brasília i Sao Paulo per expressar el seu suport o el seu rebuig a Rousseff. I la mateixa Rousseff es troba al palau presidencial, el Palácio de Alvorada, al costat de l’expresident Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva esperant el resultat de la votació.