El Congrés constitueix la seva Diputació Permanent

0
Congreso
Congrés dels Diputats | Foto: Congreso

La Diputació Permanent és l’òrgan que substitueix el ple del Congres en els períodes no ordinaris, com les vacances d’estiu o Nadal

El Congrés dels Diputats constituirà aquest dijous la seva Diputació Permanent, l’òrgan que substitueix al ple en els períodes no ordinaris de sessions i que, per tant, ha d’estar operatiu aquest mes d’agost.  La Mesa del Congrés, amb l’opinió favorable de la Junta de Portaveus, va aprovar fa una setmana la composició de la Diputació Permanent, que en aquesta XII Legislatura tindrà 64 membres més la presidenta, Ana Pastor, que ho és de la Diputació pel seu càrrec.

La passada legislatura, amb un grup parlamentari més, CDC, la Diputació comptava amb menys integrants: 60 diputats més el president Patxi López.  El PP, com a partit majoritari, tindrà ara 24 representants més la presidenta, mentre que la resta es distribuiran de la manera següent: el PSOE, 15; Units Podem-En Comú-En Marea, 12; Ciutadans, sis; Esquerra, dos; el PNB, un; i el Grup Mixt (amb l’antiga Convergència i Compromís al capdavant), quatre.

Els grups parlamentaris ja han comunicat a la Mesa del Congrés els noms dels seus representants a la Diputació Permanent, que són els únics que seguiran aforats i amb sou en cas de dissolució anticipada de les Cambres.

 

Mesa de la Diputació Permanent

A la reunió d’aquest dijous caldrà elegir la resta de la Mesa que escortarà a Ana Pastor: dos vicepresidents i dos secretaris, que solen correspondre amb membres de la Mesa del Congrés. Si es vol reflectir pluralitat, els grups podrien pactar un representant per cada grup gran (PP, PSOE, Units Podem i Ciutadans), més la presidenta.  El que falta per determinar, presumiblement fins a setembre, és la composició de la resta de comissions parlamentàries. Això sí, Ana Pastor va ordenar anar posant en marxa dues d’elles, que tenen un format fix (un representant per grup).

Es tracta de la de Peticions, que canalitza les sol·licituds dels ciutadans sobre diferents assumptes, i de la de l’Estatut del Diputat, que és la que custòdia les declaracions de béns i revisa les activitats extraparlamentàries de les seves senyories. I la Mesa del Congrés i la Junta de Portaveus tenen encara per resoldre la ubicació dels grups parlamentaris al saló de Plens, doncs segueix sense haver acord sobre qui ocuparà els escons de l’hemicicle que la passada legislatura tenia Convergència (CDC), avui Partit Demòcrata Català (PDC) en el Grup Mixt.