El Congrés debat avui la paralització de la LOMCE

0
Congres Diputats Espanya
Congrés dels Diputats | Foto: Europa Press

El Ple del Congrés debat i vota avui la proposta del PSOE de frenar l’aplicació de la LOMCE

El Congrés debatrà avui al Ple la proposició de llei presentada pel PSOE per a la “suspensió del calendari d’implantació” de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE). Serà la primera llei a discutir des que es van celebrar les eleccions i podria suposar la paralització, que no la derogació, de la llei d’educació aprovada l’any 2013, amb José Ignacio Wert com a ministre d’Educació.

Aquesta llei es va aprovar, tal i com recorden els socialistes al document, “unilateralment pel PP, amb l’oposició frontal de totes les forces polítiques, dels interlocutors socials i de la comunitat educativa”. A més, el calendari d’implantació ha estat “inassumible per a les Comunitats Autònomes i per als propis centres educatius”.

La paralització de la implantació de la LOMCE és un dels punts que es troba en el document d’acords de negociació entre PSOE i Ciutadans, i també comptaria amb el suport de Podemos i la resta de forces polítiques – a excepció del PP -, que abans d’acabar la legislatura anterior es van comprometre a derogar la llei si els populars perdien la majoria absoluta al Congrés.

Podria ser la primera llei de la nova legislatura

Segurament, el Ple de Congrés aprovi avui la tramitació de la proposició de llei del PSOE, ja que a banda de Ciutadans i Podemos, també rebria els suports d’altres forces com Izquierda Unida, que igual que la formació morada, portaven una proposta de nova legislació al seu programa electoral.

En una situació regular, amb un govern electe i no en funcions, l’Executiu hagués tingut 30 dies per mostrar-se en contra d’aquesta proposició de llei i impedir-ne la seva tramitació. Ara bé, quan el Govern és en funcions, qui escull què es tramita i què no és la Mesa del Congrés, presidida pel socialista Patxi López i amb una majoria favorable a paralitzar la LOMCE.

Per a què els tràmits no es facin lents, es farà la proposició per via urgent, el que significa que el termini per presentar esmenes es reduiria a 15 dies. Després, hauria de passar al Senat per a què fos ratificada, on el Partit Popular sí conserva la seva majoria absoluta. Allà pot estar-hi fins a dos mesos, el que suposaria no tenir-la aprovada abans de les possibles eleccions.

Així doncs, si s’aconseguís un pacte de govern abans del dia dos de maig, aquesta proposició de llei es convertiria en la primera llei de la legislatura, però si es tornessin a celebrar eleccions, el projecte quedaria en res.

Si entrés en vigor, el que s’aconseguiria seria frenar la tercera i última fase de la implantació de la LOMCE, prevista per al curs 2016-2017. Així, no s’aplicaria la reforma educativa en els cursos parells – ni de primària, ESO o Batxillerat – per la qual cosa no es farien realitat les avaluacions finals i obligatòries al final de cadascuna d’aquestes etapes.