El Congrés presenta el conflicte d’atribucions al TC

0
Patxi López, president del Congrés dels Diputats
Patxi López, president del Congrés del Diputats que porta al Govern de Rajoy davant el TC pel conflicte d'atribucions | Foto: Europa Press

El Congrés ha registrat el text de la demanda que presentarà al TC a causa del conflicte d’atribucions amb el Govern en funcions de Mariano Rajoy

El Congrés dels Diputats ha presentat de manera formal el conflicte d’atribucions amb el Govern en funcions davant el Tribunal Constitucional. L’Executiu de Mariano Rajoy ha refusat diversos cops sotmetre’s a control parlamentari. Per això, segons fonts parlamentaries, els serveis jurídics de la Cambra baixa han registrat el text de la demanda que es comunicarà al Govern pròximament.

El passat 6 d’abril, el Ple del Congrés va autoritzar al president de la Cambra, Patxi López, per presentar el conflicte d’atribucions. Segons les seves opinions, un Govern pot estar en funcions, però ha de sotmetre’s al control parlamentari, ja que el Parlament manté intacte la seva capacitat de control sobre l’Executiu. Abans de la presentació del conflicte, es va donar tràmit per tal que el Govern presentés les seves al·legacions. El 6 de maig, un mes després, el Govern es va ratificar en la seva negació a comparèixer mitjançant un escrit. Al document senyalaven que no pot ser sotmès a control parlamentari mentre estigui en funcions. A més, mencionaven que com que no existeix una relació de confiança entre el Govern i el Parlament, el primer no pot sotmetre’s al poder de control segon.

Pel Govern, “un Executiu només respon solidàriament” davant un Congrés que li ha donat la seva confiança mitjançant la investidura, però, al estar en funcions, “no té capacitat per fixar l’orientació política, que és precisament el que pretén un Parlament al voler controlar-los”. L’escrit va ser l’últim tràmit que li faltava al Parlament per posar en marxa el recurs del TC, que s’havia aprovat prèviament al Ple del Congrés amb el vot en contra del PP.

Segons el procediment que estableix la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional, quan es rebi l’escrit del Congrés, el tribunal haurà de comunicar-lo al Govern en els deu dies següents i es fixarà un termini per formular les al·legacions convenients. El TC haurà d’establir un criteri en aquest assumpte polèmic en relació al buit legal que existeix i que, a més, hi ha risc que es torni a repetir en les eleccions generals del 26 de juny.