Black Friday i CiberMonday: 10 consells per poder comprar amb seguretat per internet sense se estafat

Consells per comprar amb seguretat per internet | Diari CatalàComprar per internet serà per a molts ciutadans la seva opció preferida en el Black Friday, el CiberMonday o per Nadal.

Amb l’objectiu que els usuaris puguin preservar les dades personals i altra informació de caràcter privat i, en commemoració del Dia Internacional de la Seguretat Informàtica (30 de novembre), Helena Rifà, directora del màster de Seguretat de les tecnologies de la informació i de les comunicacions de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), ha impulsat juntament amb els professors dels Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la UOC un decàleg per a comprar amb seguretat per internet.

1. Fer servir només l’ordinador personal. Evitar d’introduir dades personals o de pagament a ordinadors d’altra, que l’usuari no controli, com ara a la feina o a cibercafès.

2. No desar les dades bancàries a les botigues en línia. Val més no registrar les dades bancàries amb què farem la compra (targeta de crèdit, compte corrent, etc.), i quan s’acaba de comprar s’ha de tancar la sessió amb la botiga en línia.

3. Comprovar i contrastar les referències de la botiga. Sempre és possible fer servir un cercador a internet per a localitzar referències o impressions d’altres compradors i avaluar la reputació de la botiga. Un no s’ha de quedar amb la primera que troba: convé contrastar-ne unes quantes.

4. Buscar informació addicional de contacte sobre la botiga en línia. Per exemple, una adreça física o un telèfon.

5. Fer servir preferentment targeta de crèdit o un sistema de pagament per internet (Paypal, Google Wallet). Aquests sistemes preveuen la possibilitat de demanar una tornada del càrrec. Amb transferències o targetes de dèbit serà molt difícil recuperar els diners en cas que el producte no sigui el que s’esperava. Una altra opció és fer una comanda contra reemborsament.

6. No enviar cap dada sensible si la connexió no és segura. Per a garantir que les dades que s’envien amb el navegador són segures, caldrà veure si a la barra del navegador surt un cadenat o si l’adreça web comença per https en comptes d’http.

7. No avaluar la fiabilitat d’una botiga per una façana bonica. És molt fàcil reproduir la façana d’una botiga en línia amb la intenció de suplantar-la. Independentment de com s’hi ha arribat (segurament a partir d’un cercador), cal assegurar-se que l’adreça del navegador que es fa servir és la correcta per a la botiga.

8. No fiar-se de la imatge del producte i prou; llegir molt atentament la descripció que se’n fa. Una estafa molt arrelada en subhastes a internet és que la imatge del producte no tingui res a veure amb el que realment s’ofereix. És Important llegir la lletra petita.

9. Comprovar els càrrecs periòdics. Moltes entitats bancàries solen tenir un sistema d’alertes al mòbil quan s’efectuen pagaments. D’aquesta manera és possible controlar si es fan càrrecs. En tot cas, també val la pena anar controlant els extractes bancaris per a assegurar-se que els càrrecs fets són correctes.

10. No fer cas de qualsevol missatge de publicitat o de suposades compres que no s’han fet. El correu electrònic encara és la via preferida per a fer que algú entri en una botiga falsa, mitjançant enllaços falsos.

A si, que si voleu comprar amb seguretat per internet sense ser estafats i gaudir del Black Friday, CiberMonday, el Nadal i cap d’any, preneu bona nota d’aquest consells que ens deixa la UOC.