Consulta ciutadana: un 95% diu ‘sí’ a un estat basc sobirà

0
Gure Esku Dago País Basc
Moment de la jornada de consultes | Foto: Europa Press.

La plataforma Gure Esku Dago va organitzar una jornada de consultes populars en 34 municipis per decidir sobre la independència del País Basc

Durant tot el diumenge, unes 37.000 persones de 34 localitats basques van votar a la jornada de consultes populars impulsada per la plataforma Gure Esku Dago (És a les nostres mans) sobre si volien ser “ciutadans d’un estat independent“. El 95,3% de les persones que hi participaven han votat a favor de formar un “estat basc sobirà”.

Durant la jornada, iniciada sota el lema “5-J: comencem a decidir” es van desplegar un total de 113 meses electorals tant a propietats privades com a la via pública per no fer ús així de dependències municipals. La participació ha estat d’un 29,6%, el que es tradueix en la votació de 37.000 persones de les 125.000 que estaven censades.

En aquesta consulta hi podien votar els majors de 16 anys de les localitats que celebraven la votació. De les 34, 32 eren de Guipúscoa, una d’Àlaba i l’altra de Biscaia. En un comunicat, la plataforma anunciava al final de les votacions que “hem demostrat que és possible decidir entre tots i que es pot fer amb total normalitat, que no va contra ningú sinó a favor de tots”.  “Hem pogut tocar amb les nostres pròpies mans que som un poble, que tenim dret a decidir i que és el moment de la ciutadania”, han afegit.

Tanmateix, les alcaldies dels 34 municipis en què es va realitzar la consulta han estat advertides per la delegació del govern espanyol, tot i que Gure Esku Dago ha recordat que les votacions no es van fer en edificis públics.