El control d’armes, la tasca pendent d’Obama

0
Barack Obama Chicago
Barack Obama en la seva primera compareixença després de deixar de ser president| Diari Català (Foto: Europa Press)

El tiroteig d’aquest dimecres a Los Angeles posa de nou sobre la taula el debat sobre les armes, l’únic en el que Barack Obama no ha pogut fer gaire

Aquest dimecres un home va matar amb arma de foc dues persones a la Universitat de California, a Los Angeles. Tot just després es va suïcidar. Malgrat aquest episodi no és, ni de lluny, el més greu succeït als Estats Units en els darrers anys, torna a posar sobre la taula una qüestió debatuda infinits cops als Estats Units: el control i limitació d’armes.

Si bé amb dificultats, durant els seus vuit anys de mandat el president nord-americà, Barack Obama, ha aconseguit legislar i fer sortir endavant accions sobre temes tan polèmics als Estats Units com la política sanitària. Amb el control d’armes, però, Obama no ha tingut tanta sort i sembla que aquest tema serà una de les tasques pendents quan acabi el seu mandat, el proper novembre.

Cada cop que Obama ha intentat controlar l’accés dels ciutadans a les armes s’ha trobat amb l’oposició del Congrés i el Senat, controlats pel Partit Republicà, clarament favorable a la llibertat de portar armes. Però també dins el Partit Demòcrata -el partit d’Obama-, la qüestió genera debat. Un exemple és el fet que Hillary Clinton, favorita a la nominació demòcrata per competir amb Donald Trump per la Casa Blanca, va utilitzar al principi de les primàries el posicionament del seu rival, Bernie Sanders, més proper als fabricants d’armes, per atacar-lo políticament.

El Senat va rebutjar una esmena per controlar mínimament la venda d’armes fins i tot en una votació un dia després de la tragèdia que al desembre de 2012 es va viure l’escola Sandy Hook, on 20 nens i sis mestres van morir a trets. Precisament recordar aquesta i altres tragèdies va fer plorar Obama al presentar el passat gener una nova iniciativa que també va quedar-se en res al arribar a la Cambra baixa dels Estats Units.

 

 

Socialment Obama tampoc no ho ha tingut fàcil. Si bé la seva reforma sanitària trobava cert recolzament per combatre la ferotge oposició de part de la ciutadania, els seus intents per controlar l’accés a les armes topa amb l’oposició de milions d’americans, que acusen les propostes d’anticonstitucionals -la segona esmena de la Carta Magna americana garanteix als ciutadans el seu dret a portar un arma-.

Sembla doncs que Barack Obama acabarà el seu mandat sense haver pogut reformar un dels aspectes que més l’han marcat i en el que més esforç hi ha posat. La pressió i el context nord-americà ha pogut amb les aspiracions del sector demòcrata que Obama ha representat en aquest tema.

 

Compartir
Article anteriorL’avió d’EgyptAir va registrar diversos avisos d’anomalia 24 hores abans
Article següentVÍDEO | Un vigilant de seguretat, brutalment agredit al Metro de Barcelona
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]