“Convé denunciar la democràcia espanyola”, diu Forcadell

0
Carme Forcadell pot ser jutjada per conduir Catalunya cap a la independència
EP: Carme Forcadell

La presidenta del Parlament critica que no s’hagin revisat els judicis a republicans durant la dictadura franquista

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha assegurat aquest dijous que “convé denunciar la democràcia espanyola” per no haver revisat els judicis polítics a republicans durant la dictadura franquista.

Forcadell, que ha presidit un acte d’homenatge als republicans represaliats al pati de la Biblioteca del Parlament al costat del president de l’Associació pro-Memòria als Immolats per la Llibertat de Catalunya, Pere Fortuny, ha criticat que els familiars dels condemnats “quan han anat a l’altre punta del món, a Argentina, l’Audiència Nacional i el Govern espanyol els han negat les extradicions d’imputats”.

En el seu discurs, ha demanat no oblidar “que el Franquisme matava persones i amb això volia matar idees com els valors republicans”, i ha recordat que el president català Lluís Companys i diversos alcaldes van ser assassinats pel règim.

L’acte ha començat amb una ofrena floral de Forcadell i Fortuny al monument als Immolats, al Parlament, mentre un estudiant de l’Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc) interpretava ‘Las morillas de Jaén’ de Federico García Lorca amb el violoncel, la interpretació de la qual ha anat seguida dels discursos de Forcadell i Fortuny.

Aquest ha dit sentir-se “enganyat” pels polítics amb els quals s’ha reunit la seva organització perquè, malgrat les bones paraules, no han aconseguit avanços en el reconeixement del que consideren crims del Franquisme.

“Han passat 40 anys de la mort del dictador i tot segueix igual, i ja no sabem què fer per canviar la situació”, ha lamentat, i ha demanat col·laboració als polítics presents.

L’homenatge ha comptat amb l’assistència de diputats de tots els grups parlamentaris i membres de l’associació, a més de la presència de l’expresident de la Generalitat i senador del PSC, José Montilla; del Síndic de Greuges, Rafel Ribó, i de l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias (CDC).