Cospedal s’oblida de declarar un terreny de 12.000 m²

0

Cospedal s’oblida de declarar un terreny de 12.000 m²

No és el primer cop que rectifica la seva declaració de béns

La presidenta de Castella-La Manxa, Dolores de Cospedal, posseeix, segons el Registre de la Propietat, un habitatge de 652 metres quadrats (m²) en un terreny de 12.542, Cospedal és propietària del 50% del terreny que està ubicat a Toledo. L’altra meitat pertany a Hilo Inversiones, una empresa del seu marit, Ignacio López del Hierro, amb el que té acordada la separació de béns.

La declaració patrimonial que la presidenta castellanomanxega va publicar al novembre de 2014 en el Diari Oficial de Castella-La Manxa (DOCM), reflecteix únicament una “casa” de 280 metres quadrats de la que va indicar un percentatge de participació del 50%. És a dir, no va incloure els 12.000 m² de terreny.

Cospedal va voler reparar aquest “petit” oblit la setmana passada i ha presentat una nova declaració de béns, considerablement diferent de la que va publicar l’any 2014, en aquesta nova declaració patrimonial sí que ha considerat oportú incloure el terreny de més de 12.000 m².

A més, María Dolores de Cospedal ha declarat haver ingressat durant l’any 2014 un total de 91.400 euros, 78.100 pel seu càrrec com a presidenta autonòmica i la resta en concepte de dietes per la seva assistència als plens en qualitat de diputada regional. Els comptes corrents de Cospedal tenen un saldo de 14.700 euros, també té un pla de pensions valorat en 2.300 euros, un local en règim de propietat a Albacete, del qual també es va oblidar de declarar l’any 2010, la casa a Toledo i un vehicle.

La llei castellanomanxega exigeix a tots els candidats autonòmics donar a conèixer un llistat de tot el seu patrimoni abans del dia de les eleccions. Així ho ha fet Cospedal incloent-hi el terreny pròxim a la seva vivenda que, fins dia d’avui, no havia declarat. Fonts del PP van al·legar en el seu dia que el terreny no té valor per sí mateix i que per aquesta raó la declaració patrimonial original només incloïa l’edificació.

Aquestes mateixes fonts van indicar que “l’essència i el valor del bé és l’habitatge perquè ningú compra una superfície de sòl a la zona de Cigarrales per altra cosa que no sigui edificar i, per tant, compra com a mínim la superfície que l’habilita per a construir, d’una altra forma, el valor d’aquest sòl en sí mateix resultaria poc valuós”. Les declaracions es referien al pla especial de protecció dels coneguts com Cigarrales de Toledo. Aquests terrenys són finques urbanes, ubicades al costat del riu Tajo, on no es pot construir si el terreny és menor de 7.500 m². La seva normativa regula les estrictes condicions d’edificació i d’impacte per a construir en aquests terrenys però no esmenta si tenen valor o no per si sols.

En la declaració de béns realitzada el passat dimarts al Diari Oficial de Castella-La Manxa, apareix una observació que clarifica les dades de l’anterior declaració. Pel que fa als 280 metres quadrats d’habitatge, indica que “corresponen a la meitat de la vivenda de la qual és titular la declarant (i que va rebre com a donació de l’empresa del seu marit)”. “L’extensió circumdant de la vivenda és de 12.100 metres quadrats”, afegeix.

Cospedal, una persona que amb poca memòria

La presidenta s’ha vist obligada a fer tres rectificacions en les seves declaracions de béns i patrimoni. La primera va succeir l’any 2009, a l’haver deixat de declarar 27.000 euros procedents d’unes indemnitzacions del Senat. Cospedal va haver de tornar a rectificar el 2010 per no incloure un local a Albacete que no figurava en la seva declaració de béns de 2009, la presidenta va al·legar que no va considerar necessari incloure la propietat donat que era usada pels seus pares. L’any 2013 tampoc va ser capaç de realitzar la declaració correctament, en aquesta ocasió es va oblidar de reflectir una indemnització de 7.242 euros.