Creen amb una impressora 3D dents antimicrobians

  1
  Una impressora 3D crea dents antimicrobians. | Diari Català

  Una impressora 3D crea dents antimicrobians. | Diari Català

  Creen amb una impressora 3D dents antimicrobians que podrien reemplaçar els empastaments.

  Investigadors han creat amb èxit un implant dental imprès en 3D a partir d’una resina antimicrobiana que mata els bacteris nocives a la boca. En altres paraules, es tracta de uns dents antimicrobians que es neteja eficaçment a si mateix. La recerca es publica a Advanced Functional Materials.

  El plàstic utilitzat en les dents antimicrobians incorpora sals d’amoni quaternari antimicrobians que estan carregats positivament, el que significa que poden eliminar les membranes bacterianes carregades negativament.

  El material pot matar els bacteris en contacte, però d’altra banda no és perjudicial per a les cèl·lules humanes“, assenyala un dels investigadors, Andreas Herrmann de la Universitat de Groningen a New Scientist.

  L’addició de materials alternatius a un polímer bàsic és un dels reptes actuals en la impressió en 3D, però la incorporació de substàncies químiques actives com ara les sals antimicrobianes utilitzades aquí podrien ser un gran benefici per a la indústria mèdica, que podria utilitzar implants 3D estèrils o antimicrobians en una àmplia gamma d’aplicacions potencials.

  Tenim un prototip que és adequat per a la seva anàlisi posterior en un entorn clínic, incloent-hi no només les aplicacions dentals, sinó també, per exemple, els ortopèdics com separadors i altres parts polimèriques utilitzats en les artroplàsties de maluc o genoll“, assenyalen els investigadors escriuen en un article. “D’altra banda, l’enfocament de desenvolupament de polímers antimicrobians per imprimir en 3D pot ser fàcilment transferida a altres àrees d’aplicació no mèdics, com ara envasos d’aliments, la purificació de l’aigua, o fins i tot joguines per als nens“.

  Per provar l’eficàcia del seu plàstic antimicrobià, i els dents antimicrobians, els investigadors van recobrir mostres de la resina en una barreja de la saliva i bacteris Streptococcus mutans – un contribuent significatiu a la càries dental. El material antimicrobià va matar al 99% dels bacteris.

  Per a ús clínic necessitem estendre aquesta investigació, i investigar la compatibilitat amb la pasta de dents“, va dir Herrmann, però de ben segur de les perspectives dels implants dentals antimicrobians. “És un producte mèdic amb una aplicació previsible en un futur pròxim, en molt menys temps que el desenvolupament d’un nou medicament“.