Creen un dispositiu perquè els cecs vegin

  0
  Creen un dispositiu perquè els cecs vegin | Diari Català

   Creen un dispositiu perquè els cecs vegin | Diari Català

  Investigadors creen un dispositiu perquè els cecs vegin a través del so

  Un equip d’investigadors de l’Institut de Tecnologia de Califòrnia als EUA ha desenvolupat un dispositiu perquè els cecs vegin que permet detectar les característiques del seu entorn a través dels sons.

  Es tracta d’una tecnologia que aprofita la xarxa de neurones sensorials del cervell per generar un nou sentit que ofereixi unes funcionalitats similars al de la vista.

  Segons explica Shinsuke Shimojo, un dels investigadors que han dut a terme l’estudi, “el 99% de la nostra vida quotidiana depèn de la interacció multi sensorial”, que és la capacitat que tenim de crear imatges a partir de la informació que rebem des dels diferents sentits.

  Per tant, hi ha una relació de causalitat sensorial que permet obtenir visions a través d’un estímul auditiu i viceversa. Per exemple, si parlem per telèfon amb algú a qui coneixem bé mentre plora, durant la conversa imaginem la cara amb llàgrimes.

  Els investigadors han aprofitat aquesta característica per estimular l’escorça visual mitjançant senyals acústiques que codifiquen la informació de l’entorn, per exemple d’una habitació.

  Per això han desenvolupat Voice, un dispositiu perquè els cecs vegin compost per unes ulleres que integren una petita càmera i es connecten amb un ordinador. Les ulleres capturen les imatges de l’espai i l’equip les tradueix en un estímul auditiu a través d’un algoritme.

  En les proves de la plataforma, que es van dur a terme tant amb persones vidents com amb cegues, els subjectes van poder identificar textures tàctils relacionades amb patrons visuals. Shimojo explica que no es veu el mateix que en obrir els ulls, però la investigació ha demostrat que es pot activar l’escorça visual a través d’altres sentits, de manera que no cal utilitzar els ulls per poder veure.

  No és la primera vegada que sentim parlar d’aquest tipus d’aparells. Fa uns mesos va apareixia BrainPort V100, un dispositiu perquè els cecs vegin gràcies al sentit del gust. En el següent vídeo pots veure el seu funcionament.

  Font: Institut de Tecnologia de Califòrnia