Creen una capa d'invisibilitat ultraprimaEl dispositiu inicial mesura 80 nanòmetres i està fet de nano antenes d’or.

Tot amant de la ciència-ficció i la fantasia sap que les capes d’invisibilitat són un recurs bàsic a l’una que atractiu. Els científics, per la seva banda, porten treballant anys a fer est somio realitat. Ara, un equip d’experts del Departament d’Energia Nord-americana, del Lawrence Berkeley National Laboratory i la Universitat de Califòrnia en Berkeley (EUA), ha aconseguit crear una capa òptica ultrafina que pot adaptar-se a la forma d’un objecte i ocultar-ho amb llum visible.

El desafiament de la interacció de la llum amb els metamaterials amb objectes òpticament indetectables ha estat l’objecte d’estudi d’aquests científics durant l’última dècada. El nou sistema és capaç d’ocultar objectes d’uns pocs micròmetres però estan convençuts que el dispositiu podria amagar objectes molt més grans.

Com funciona?

El dispositiu utilitza nanoantenes d’or com si fossin maons que asseguen una paret; aquestes nanoantenes (de 80 nanòmetres de gruix en el prototip inicial) emboliquen un objecte tridimensional irregular (en aquest cas d’1.300 micres quadrades). La capa provoca un desviament de les ones de llum reflectides, per la qual cosa l’objecte es torna literalment invisible per a la detecció òptica. Així, la llum reflectida per la superfície de la capa és idèntica a la llum reflectida per un mirall pla. El resultat, és un objecte invisible amb una capa que a més pot apagar-se o encendre’s com qualsevol altre dispositiu.

Segons Xiang Zhang, coautor de l’estudi:

[quote]“Aquesta és la primera vegada que un objecte 3D amb forma arbitrària ha estat ocultat de la llum visible. La nostra capa ultraprima sembla un abric. És fàcil de dissenyar i posar en pràctica, i és potencialment escalable per ocultar objectes macroscòpics”[/quote]

Els investigadors vaticinen que aquesta capa d’invisibilitat podria aplicar-se a microscopis òptics d’alta resolució, per xifrat de seguretat o fins i tot a pantalles 3D.

Els detalls de la troballa han estat publicats en la revista Science.