Les denúncies per agressions sexuals van créixer a Catalunya un 7’2% el 2015

0
agressions sexuals
Foto: Europa Press

El conseller d’Interior, Jordi Jané, considera que no es tracta d’un augment d’agressions sexuals sinó de la visibilització de la punta d’iceberg que abans era desconeguda, i que cada cop emergeix més

Els robatoris amb força a domicilis, les agressions sexuals i els abusos sexuals han augmentat a Catalunya l’any 2015 respecte a l’anterior, tal i com ha informat el conseller d’Interior de la Generalitat, Jordi Jané, aquest dijous en roda de premsa.

L’increment dels robatoris amb força a domicilis és d’un 10%, passant de 24.952 el 2014 a 27.481 el 2015; les agressions sexuals han augmentat un 2’2% – de 665 el 2014 a 680 el 2015 – i els abusos sexuals un 7’12% – de 716 a 767 -.

El comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Trapero, ha afirmat que l’augment de robatoris amb violència als domicilis es deu a que “es comença a dedicar una part de la delinqüència que abans es dedicava a altres àmbits, ja que no és dels delictes especialment castigats” i que, majoritàriament, ho fan forçant el pom de la porta o per les finestres.

Més agressions sexuals respecte el 2014

 

La majoria d’agressions sexuals es produeixen contra les dones – la meitat de les agredides té entre 29 i 36 anys – a la temporada de primavera i estiu; un 35% dels casos es dóna en caps de setmana, i majoritàriament a la nit, segons el balanç de criminalitat.

Jané ha explicat que part d’aquest augment es deu a que “hi ha molta xifra negra, molts casos sense denunciar i cada cop es denuncia més” – en aquesta xifra no s’inclouen els casos d’abusos sexuals al col·legi Maristes -, i ha afegit que no es tracta d’un augment, sinó de la punta d’iceberg que abans era desconeguda i que cada cop es coneixerà més.

El conseller d’Interior ha informat de que la tendència va en la línia d’ “emergir més supòsits que es produïen però no es denunciaven” i ha ressaltat la necessitat de denunciar els fets perquè surtin a la llum.