El Periodisme contra la Religió

0

‘Spotlight’ de McCarthy brilla en guió i realitat intensa

D’un escàndol religiós en l’àmbit mundial tracta la cinta Spotlight de Thomas McCarthy i gran favorita pels Oscars 2016 (sis nominacions com ‘Mejor Película‘ i ‘Mejor Director’). La història transcorre al gener de 2002 on quatre reporters del departament d’investigació anomenat ‘Spotlight‘, equip de recerca del ‘Boston Globe, destapen un greu crim ocult: gairebé un centenar de casos de pederàstia comesos impunement durant dècades, per uns sacerdots de Massachusetts.

Com a Ciudadano Kane‘ (1941), o bé, ‘El desafío: Frost contra Nixon‘ (2008),Spotlight‘ (2015), suma una llarga llista de cintes del setè art que plasmen el món periodístic en la seva profunditat. Aquest cop basat en fets reals i, a més, el cas és guanyador d’un Premi Pulitzer l’any 2003.

Destacar la interpretació més que notable d’un excepcional elenc, encapçalat pels actors Mark Ruffalo, Michael Keaton i Rachel McAdams. Els personatges marquen un guió excel·lent i molt bé organitzat que signa McCarthy al costat de Josh Singer. Això sí, Marty Baron, Mitchell Garabedian, Jim Sullivan… potser massa noms que, de vegades, fan que l’espectador es perdi.

També la banda sonora de Howard Shore ajuda que ‘Spotlight‘ mai entri en la morbositat i el sensacionalisme amb mestratge. Prefereix explicar la història amb contenció i a sobre sense cap ‘Off the record’. Aquest thriller periodístic busca conscienciar a l’espectador, fer-ho partícip de tot el que passa i reivindicar la importància del treball ben fet. McCarthy construeix una espècie de documental fictici. Combina a la perfecció l’emocional del relat, amb les dades objectives del succés amb uns periodistes ben vestits de la mà de Wendy Chuck i posats en un dels seus papers més intensos.

Una pel·lícula plena de bons valors cinematogràfics, fets reals políticament necessaris a l’hora de ser narrats i suficientment durs perquè l’espectador mostri interès i se senti emocionalment afectat. Aquesta vegada el blat de moro explota amb un correcte oli bullent fabricant saboroses crispetes.